KAKO DO VLASTI U BIH?

Iznenadni sastanak Kosor i Josipovića s vodstvom Hrvata

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 12.01.2011 22:03
  • Objavljeno 12.01.2011 u 15:03
josipović kosor

josipović kosor

Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas / CROPIX

Predsjednik Republike Hrvatske i predsjednica Vlade Republike Hrvatske sastali su se u srijedu s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i predsjednikom HDZ 1990 dr. Božom Ljubićem, priopćeno je iz Vlade

Predsjednici HDZ BiH i HDZ 1990 upoznali su ih s dinamikom dogovora o uspostavi vlasti u BiH, kao i svojim prijedlozima reformi koje su nužne za brži put BiH u punopravno članstvo Europske unije i NATO saveza, kao glavnog strateškog cilja vanjske politike ovih dviju stranaka.

Predsjednik RH i predsjednica Vlade RH ponovili su poznati stav Republike Hrvatske o punoj potpori cjelovitoj i suverenoj, prijateljskoj Bosni i Hercegovini i njenim naporima u procesima euroatlantskih integracija.

Ponovili su i potporu rješenjima koja će osigurati poštivanje većinske političke volje konstitutivnih naroda i građana BiH te reformama i rješenjima koja će osigurati institucionalnu jednakopravnost i hrvatskog naroda kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

Predsjednik države i predsjednica Vlade su donijeli i zajedničku izjavu o potpori Republike Hrvatske euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, u kojoj se navodi da RH podupire teritorijalni integritet i suverenitet BiH i njezin ulazak u punopravno članstvo EU-a i NATO-a, jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda i građana, te izražava uvjerenost da bez jednakopravnosti Hrvata BiH ne može postati država koja u potpunosti funkcionira i ispunjava uvjete za članstvo u EU i NATO, priopćeno je u srijedu iz hrvatske vlade.

Zajedničku izjavu prenosimo u cijelosti:

"Republika Hrvatska nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i njezin ulazak u punopravno članstvo EU i NATO.

• Republika Hrvatska potiče i susjedne zemlje da jasno i nedvosmisleno potvrde svoju podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH te da, u skladu s vlastitim nastojanjima i napredovanjem u euroatlantskim integracijskim procesima, iskažu punu podršku i solidarnost opredjeljenju BiH da postane punopravna članica EU i NATO saveza.

• Republika Hrvatska će se zalagati unutar međunarodne zajednice, a posebno u EU, za sigurnu i predvidljivu europsku perspektivu BiH u procesu prilagođenim specifičnim potrebama, regionalnom položaju i strukturi BiH.

• Republika Hrvatska smatra da se održivi politički dogovor o funkcionalnom ustroju BiH i mehanizmima zaštite ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana može stvoriti jedino dogovorom unutar same Bosne i Hercegovine.

• Republika Hrvatska potiče sve sudionike u političkom životu BiH, a posebno predstavnike stranaka koje su dobile najveću podršku konstitutivnih naroda i građana BiH, da odgovorno pristupe dogovorima o reformama koje su potrebne da bi BiH mogla učinkovito i brzo ući u pregovore za članstvo u EU i NATO-savezu.

• Republika Hrvatska smatra da je u dogovoru o reformama nužno uvažavati interese svih u Bosni i Hercegovini, te dogovor treba temeljiti na paketu reformi koje podjednako uvažavaju i bojazni i potrebe sva tri konstitutivna naroda i svih građana BiH.

• Uvjerena da bez jednakopravnosti Hrvata u BiH nije moguće postići cilj BiH kao punofunkcionirajuće države osposobljene za ispunjavanje uvjeta za članstvo u EU i NATO, Republika Hrvatska ističe svoj interes da političke stranke u BiH osiguraju punu institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda.

• Republika Hrvatska u ovom trenutku posebno važnim drži da se jasno i kroz sve razine vlasti i uprave utvrdi definicija predstavnika konstitutivnog naroda kao onog predstavnika čiji se legitimitet ostvaruje iskazivanjem većinske političke volje pripadnika konstitutivnog naroda iz čijih redova dolazi.

• Republika Hrvatska poziva sve sudionike u političkom životu BiH, a posebno predstavnike stranaka koje su dobile najveću podršku konstitutivnih naroda i građana BiH, da odgovorno i s punim uvažavanjem interesa sva tri konstitutivna naroda priđu sastavljanju izvršnih vlasti na svim razinama.

• Republika Hrvatska posebno poziva sve legitimne predstavnike konstitutivnih naroda i građana u Federaciji da u dobroj volji prionu dijalogu i formiraju izvršnu vlast koja bi svojim sastavom bila reprezentativna političkoj volji konstitutivnih naroda i građana iskazanoj na demokratskim izborima."

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi