NAGLO TOPLJENJE SNIJEGA

Izlile se Gacka i Lika, odsječeno 500 ljudi

09.02.2009 u 19:02

Bionic
Reading

Zbog zatopljenja i naglog topljenja snijega na Velebitu, vodostaj rijeka Like i Gacke naglo je porastao te je gotovo dosegnuo maksimum. Nekoliko je cesta poplavljeno, a oko 500 ljudi je prometno odsječeno

GOSPIĆ - Iz akumulacijskog jezera Krušćica u Kosinju, koje je također doseglo maksimalnu kotu napunjenosti, višak vode ispušta se u donji tok rijeke Like.

Poplavljeno je Lipovo polje, a voda se razlila i na nekoliko najnižih točaka na cesti Kosinj Most-Rudinka u Selištu. Na poplavljenoj lokalnoj prometnici mnogi vozači osobnih automobila zastali su i imali su teškoća s vozilima, ali voda za sada ne ugrožava kuće i gospodarske objekte. Ipak, u Kosinjskoj je dolini prometno od ostatka svijeta izolirano oko 500 stanovnika, izvještava RTL

U Jedinici državne službe za spašavanje Gospić doznaje se da su Hrvatske vode uvele mjere zaštite od poplave na području Kosinja, a mjere pripravnosti su i u Gackoj dolini gdje se rijeka Gacka iz korita razlila po polju, a mjestimice i po prometnicama. Ušla je i u nekoliko objekata.

Na mernoj postaji Vivoze, vodostaj Gacke je u 19 sati iznosio 188 centimetara i bio je u stagnaciji. Opasnost za grad Otočac stupa u trenutku kada vodostaj dosegne 200 cm. Tada se uvode redovite mjere obrane od poplava. Na 230 cm na snagu stupaju izvanredne mjere, dok se izvanredno stanje proglašava na 260 cm. Najviši vodostaj izmjeren je 1981. godine i iznosio je 226 centimetara.

Područna ispostava Hrvatskih voda i Općina Perušić osigurale su čamac za pružanje pomoći ukoliko zatreba, a prema riječima Dane Klobučara i njegove supruge Marice u Selištu poplave u ovo doba godine u Lipovom polju su gotovo uobičajene.