UVJERLJIVA POBJEDA

Izlazne ankete pokazuju da je Macron novi francuski predsjednik

07.05.2017 u 20:06

  • +16

Slavlje u Macronovu stožeru

Izvor: Reuters / Autor: ROBERT PRATTA

Bionic
Reading

Centrist Emmanuel Macron novi je francuski predsjednik, pokazale su izlazne ankete objavljene u nedjelju

Macron je dobio 65,5 posto do 66,1 posto glasova dok je čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen dobila između 33,9 posto i 34,5 posto, pokazale su izlazne ankete instituta Ifop i Harris Interactive.

Emmanuel Macron (39) postat će najmlađi predsjednik u povijesti Francuske vrlo uvjerljivom pobjedom protiv svoje 48-godišnje protukandidatkinje.

Čelnica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen u nedjelju navečer nakon objave prvih projekcija razgovarala je telefonski s novoizabranim francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i čestitala mu na pobjedi, zaželjevši mu uspjeh pred brojnim izazovima.

Izvori bliski Macronu kažu da su on i Le Pen "kratko i srdačno" razgovarali.

Marine Le Pen rekla je da su Francuzi izabrali kontinuitet, a rezultat svoje stranke pozdravila je kao "povijesni".

Nacionalna fronta je "prva oporbena snaga", rekla je Le Pen u kratkoj izjavi.

Macron je, kako su pokazale prve procjene, pobijedio s oko 65 posto naspram 35 posto koliko je dobila Le Pen.

"Bit ću na čelu bitke" na parlamentarnim izborima 11. i 18. lipnja, najavila je.

Ubrzo nakon objave prvih procjena po kojima je Emmanuel Macron pobijedio na francuskim predsjedničkim izborima, prve čestitke stigle su mu iz Njemačke, Velike Britanije i Europske unije, javile su u nedjelju navečer agencije.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel, Steffen Seibert čestitao je Macronu na Twitteru istaknuvši da je "vaša pobjeda pobjeda snažne ujedinjene Europe i francusko-njemačkog prijateljstva".

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izrazio je zadovoljstvo zbog Macronove pobjede ocijenivši da će Francuska tako ostati "u srcu Europe".

"Francuska je bila, jest i bit će u srcu Europe" nakon uspjeha kandidata centra u natjecanju s kandidatkinjom Nacionalne fronte (krajnja desnica) Marine Le Pen, poručio je socijaldemokratski čelnik putem Twittera.

Glasnogovornik britanske premijerke Therese May uputio je "srdačne čestitke" Emmanuelu Macronu. 

Francuzi su izabrali "europsku budućnost", istaknuo je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u čestitci Macronu na Twitteru.

"Sretan što su Francuzi izabrali europsku budućnost", objavio je Juncker na društvenoj mreži, a predsjednik Europskog vijeća, Donald Tusk izrazio je zadovoljstvo što su se Francuzi odlučili za "Slobodu, jednakost i bratstvo".

Francuski predsjednik na odlasku Francois Hollande uputio je u nedjelju navečer "srdačne čestitke" svom budućem nasljedniku i bivšem ministru gospodarstva Emmanuelu Macronu na "velikoj pobjedi" u utrci s kandidatkinjom krajnje desnice Marine Le Pen, priopćila je Elizejska palača.