MINISTAR PROMETA BIH

Izlazak BiH na otvoreno more mora biti zajamčen

04.08.2012 u 11:20

Bionic
Reading

Ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić rekao je za Dnevni Avaz objavljen u subotu da vlasti ove zemlje neometan izlazak na otvoreno more smatraju zajamčenim pravom te da Veliki i mali Školj i vrh poluotoka Kleka pripadaju BiH.

„Neometani izlazak na otvoreno more našoj zemlji mora biti zajamčeno pravo. To je naše veoma jasno i rezolutno stajalište i to ne može nitko dovoditi u pitanje“, rekao je Hadžić.

Pojasnio je da nema nikakvih dvojbi o tome da BiH pripadaju otočići Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Klek, što je tvrdi, temelj za neometan izlaza BiH u međunarodne vode.

„Što se nas tiče, ni na koji način ne dovodimo u pitanje gradnju Pelješkog mosta, koji i jeste jedan od motiva za rješavanje ovog problema“, dodao je ministar prometa i veza BiH.

Hadžić je ocijenio da vlasti u Hrvatskoj pokazuju ozbiljnu volju za dogovor ne isključujući niti međunarodnu arbitražu u slučaju da se zakomplicira ratifikacija.

„Ne tražimo nikakve ustupke. Vjerujemo u spremnost, racionalnost i sposobnost vlade Hrvatske da ovo pitanje riješi, a mi se nećemo libiti da iskoristimo sva raspoloživa pravna sredstva da dokažemo da otočići pripadaju BiH i da je ovaj arhipelag potvrda da je BiH jednako pomorska zemlja kao i Hrvatska“, rekao je Hadžić.

Po njegovim riječima HDZ u Hrvatskoj prikuplja jeftine političke poene osporavajući ratifikaciju sporazuma o granici te je izrazio sumnju da će sporazum o granici Tuđman-Izetbegović iz 1999. ratificirati zbog protivljenja ove stranke.

„Tomislav Karamarko i Vladimir Šeks čak iskrivljuju istinu pričajući o kojekakvim zabludama. HDZ Hrvatske sigurno će i dalje koristiti sva raspoloživa sredstva da ovo pitanje što više ispolitizira i tako prikupi jeftine političke poene“, rekao je Hadžić.