PRAVOBRANITELJICA KORITNIK

Izjava o 'maloj od kužine' je seksistička

24.07.2009 u 14:17

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik ocijenila je seksističkom izjavu čelnika školskog sindikata "Preporod" Željka Stipića, koji je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, uz ostalo, rekao da je premijerka Kosor "mala od kužine" koja si je umislila do može voditi vladu.

"U primjerenost cjelokupne izjave uopće ne želim ulaziti jer nije moj posao, ali je kontekst vrlo seksistički", drži Lukač Koritnik.

Podsjeća kako se već godinama javno poručuje da se izbjegavaju seksizmi, stereotipi i klasični odnosi između muškarca i žene gdje žene služe, a "što je mogao i Stipić naučiti".

Koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle izjavu također drži diskriminirajućom, uvredljivom i seksističkom te poručuje da ona podliježe kaznenoj odgovornosti.

"Ne mogu vjerovati da si muškarci iz javnog života dozvoljavaju takvu 'slobodu', a pogotovo što je to izrekao čelnik sindikata u sustavu odgoja i obrazovanja djece i mladih.

Prvenstveno je to nepoštivanje premijerke Kosor kao osobe i žene, kojom se izražava sumnja u njenu kompetenciju jer je žena, kaže Tolle dodajući kako sumnja da bi se Stipić usudio muškarcu na premijerskom mjestu reći da je "mali od kužine".

Izrazila je uvjerenje da će premijerka bit uspješna u svome mandatu, uputivši joj savjet da se ne opterećuje ovakvim izjavama jer "svaki bedak ima svoje veselje".