oko 60 uhićenih

Izgredi obilježili prosvjed tristotinjak 'žutih prsluka' u Bruxellesu

30.11.2018 u 16:25

Bionic
Reading

Izgredi su u petak obilježili prosvjed tristotinjak belgijskih "žutih prsluka" u Bruxellesu, što je prvi skup koji je prosvjedni pokret organizirao u belgijskoj prijestolnici, izvijestio je novinar France Pressea s mjesta događaja

Oko 13.30 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu, nakon otprilike tri sata hodanja u povorci, policija je morala upotrijebiti vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike koji su je gađali raznim predmetima.

Šezdesetak ljudi je uhićeno zbog posjedovanja zabranjenih predmeta, napose skalpela, dimnih bomba i suzavca, rekla je agenciji glasnogovornica policije.

Prva uhićenja i zapljene predmeta dogodili su se tijekom jutra dok su manje skupine išle prema glavnom mjestu okupljanja.

Prosvjed je počeo oko 10.30 sati na raskrižju Arts-Loi, nedaleko od europskih ustanova i premijerova ureda, gdje je policija nabrojala stotinjak "žutih prsluka".

Prosvjednici su se nekoliko puta htjeli približiti premijerovu uredu, u čemu ih je spriječila policija. Izvikivali su slogane "Mi smo narod, Charlesu Michelu, gotov si", smjerajući na liberalnog premijera.

Pokret "žutih prsluka" koji se prije dva tjedna pojavio u Francuskoj kako bi prosvjedovao protiv povećanja poreza na gorivo, proširio se u Valoniji, ali još ne u Flandriji i u prijestolnici. Ovo je prvi prosvjed u Bruxellesu organiziran preko društvenih mreža, za koji se ne zna tko mu je vođa.