NOVI BOSANSKI RJEČNIK

Izetbegović iz proračuna financirao rječnik koji sramotno vrijeđa Srbe

13.09.2016 u 16:15

Bionic
Reading

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iz proračuna je dao 10.000 konvertibilnih maraka (40.000 kuna) autoru skandaloznog 'Rječnika bosanskog jezika' Dževadu Jahiću, koji je u svojem djelu iznio teške uvrede na račun Srba, izjednačivši ih sa 'seljačinama' i 'genetskim četnicima'

Kako piše banjalučki Glas Srpske, na popisu Jahićevih skandaloznih riječi je i izraz 'đikan', za koji je autor u rječniku naveo tumačenje: 'seljačina', 'neotesani mladić', 'obično pravoslavac brđanin', 'stočar', 'bosanski pravoslavac četničkog porijekla koji je genetski četnik'. Uz taj pojam navodi i primjer 'poklaše nas đikani'.

Jahić navodi i riječ 'balvangrad', koju veže za naselja u Republici Srpskoj poput Sokoca, Rogatice, Han Pijeska i Pala, dok pridjev 'balvangradski' prema ovom lingvistu i akademiku ima značenje 'sirov, dinarski, uglavnom onaj pravoslavni, ruralni u Bosni'.      

Zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je kako je skandalozno to da novac iz proračuna koji pune i građani Republike Srpske odlazi za promoviranje uvreda srpskog naroda, dodajući pritom kako je loše to što se članovi Predsjedništva BiH jedan drugom ne miješaju u posao kada je riječ o raspodjeli proračunske rezerve, te da bi srpski predstavnici u Savjetu ministara BiH trebali pokrenuti pitanje zabrane skandaloznog rječnika.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da Izetbegović mora objasniti zašto je dao novac Jahiću te da takvi potezi sigurno ne doprinose pomirenju u BiH, ustvrdivši pritom kako ne postoji mehanizam da se takvo što spriječi.

Lingvist Miloš Kovačević ističe kako se postavlja pitanje podržava li Izetbegović podrškom autoru rječnika i odnos prema Srbima u BiH kao neravnopravnom narodu.

'To je logično pitanje ako se zna da rječnik čiji je autor Jahić ima negativan odnos prema srpskoj kulturi i povijesti i da na potpuno iskrivljen i sarkastičan način prikazuje pojedine pojmove koji nemaju nikakve veze s jezikom, ali imaju s jezikom mržnje', zaključio je Kovačević.
442904,442818,442210,442530