tehničke izmjene

Izborno povjerenstvo BiH: Schmidtova rješenja dobra i provediva

28.07.2022 u 12:20

Bionic
Reading

Tehničke izmjene izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmdt predstavljaju dobra rješenja i moguće ih je provesti bez poteškoća, izjavio je u četvrtak predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Suad Arnautović.

Visoki predstavnik Schmidt u srijedu je donio odluku kojom se SIP-u daju veće ovlasti u nadzoru izborne kampanje, uključujući tu mogućnost drastičnog sankcioniranja kandidata i stranaka koje šire govor mržnje ili zlorabe javne resurse za političku promociju.

Sam Schmidt je pojasnio kako je za takvim rješenjima posegnuo jer smatra neprihvatljivom svaku huškačku i ratnohuškačku retoriku.

Kažnjivim je postalo i lažno predstavljanje, poticanje na zloporabe tijekom registracije birača ili glasanja kao i ometanje rada novinara koji prate izbornu kampanju.

Izrijekom je zabranjena i politička kampanja prije njezinog službenog početka a to je razdoblje od mjesec dana prije samih izbora.

Kandidatima i strankama koje prekrše te zakonske odredbe sada prijete kazne do 15 tisuća eura a SIP ih može brisati s izbornih lista odnosno onemogućiti im sudjelovanje na izborima.

Arnautović je potvrdio kako se Schmidt prije donošenja odlike o nametanju takvih rješenja odnosno izmjenama izbornog zakona konzultirao s članovima SIP-a.

"To je iznimno bitno jer sva rješenja koja se donesu trebaju biti i provediva. A ova rješenja su itekako provediva i ovo Središnje izborno povjerenstvo ima kapacitet da ih provede", kazao je Arnautović.

Stručne službe SIP-a već su dobile zadaću pripremiti rješenja za provedbu Schmidtovih odluka koje stupaju na snagu osam dana nakon objave na mrežnim stranicama Ureda visokog predstavnika (OHR).

U SIP-u trenutačno traje obrada prijava glasača iz inozemstva a do sada je potvrđeno pravo na glasanje dopisnim putem za 68 tisuća takvih osoba.

Opći izbori u BiH zakazani su za 2. listopada.