DONACIJE I TROŠKOVI

Izborna alkemija: Bandić potrošio nula kuna, isto koliko je imućni Orešković dao Paneniću

16.05.2017 u 16:31

Bionic
Reading

U ponoć je istekao rok u kojem kandidati za lokalne izbore moraju objaviti koliko su donacija primili i koliko su potrošili u kampanji za lokalne izbore. Neki su za objavu izvješća čekali zadnji čas. Među njima je i kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika Milan Bandić, koji je među prvima krenuo u predizbornu promidžbu. On je poput splitskoga kolege Željka Keruma dosad potrošio nula kuna, a nula krasi i popis donatora. Njegova protukandidatkinja Sandra Švaljek potrošila je 181.000 kuna, a od donatora je prikupila 194 tisuće kuna

Iako je Bandić u kampanju krenuo debelo prije njezina službenog početka, kada su Zagreb preplavili plakati s porukom Živim Zagreb 365, izgleda da je zasad sve prošlo bez potrošene kune. Ova financijska alkemija vidljiva je na stranicama financijskog izvješća koje je Bandić objavio. Troškovi: 0 kuna; donacije: 0 kuna. Jedina vidljiva uplata ona je samog aktualnoga gradonačelnika, i to od pet tisuća kuna iz vlastita džepa.

Donacija nema ni za svoju listu za Skupštinu Grada Zagreba, za razliku od troškova. Na promociju Bandićeve liste utrošeno je do 13. svibnja 132 tisuće kuna, od toga se najveća stavka od 77 tisuća kuna odnosi na objave u zagrebačkom izdanju dnevnih novina.

S druge strane, Damir Skok, aktualni ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta kojeg s Bandićem veže prijateljstvo, iz svog je džepa izdvojio maksimalnih 30 tisuća kuna kao nositelj liste Bandićeve stranke u Samoboru.

Nezavisna kandidatkinja Sandra Švaljek također je financijsko izvješće objavila u 'pet do ponoć'. Dosad je potrošila 181 tisuću kuna, a od donacija prikupila nešto više, 194 tisuće. Najveći iznos od 25 tisuća kuna dao joj je Blagota Drašković. Prema javno dostupnim podacima, riječ je o vremešnom gospodinu koji je za vrijeme komunizma bio autor udžbenika povijesti i radničkog pokreta.

Na popisu donatora je i dvojac s njezine liste za Skupštinu, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor koji je donirao 15 tisuća kuna te Vladimir Ferdelji s deset tisuća kuna donacije. Nekadašnja članica OraH-a Tatjana Fabrični Galić dala je Švaljek 10 tisuća kuna.

Tu je i glumac i kazališni redatelj Marko Torjanac, koji je u njezinu timu, te Gordana Vnuk, nekadašnja umjetnička ravnateljica Eurokaza. Dvije tvrtke, Adrenalin d.o.o. i Partner zaštita, donirale su po 18 tisuća kuna.

Kod mostovaca su također izostale donacije, barem u ovom dijelu kampanje. Sredstva za njihove kandidate osigurala je sama stranka. Tako je kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Marko Sladoljev dobio izdašnih 200 tisuća kuna, kandidat za dubrovačko-neretvanskog župana Nikola Grmoja 80 tisuća, isto koliko i kandidatkinja za gradonačelnicu Metkovića Katarina Ujdur. Miro Bulj, kandidat za splitsko-dalmatinskog župana, od stranke je dobio tek 30 tisuća kuna, a deset tisuća manje dobio je njihov kandidat za splitskog gradonačelnika Ante Čikotić.

Njegova protukandidatkinja iz stranke Pametno Marijana Puljak do sada je potrošila 42 tisuće kuna, a od donacija priskrbila 55.600 kuna; od toga je stranka dala 35 tisuća.

Nekadašnji Mostov ministar gospodarstva Tomislav Panenić u kampanju za vukovarsko-srijemskog župana ušao je skromno. Za izbornu promidžbu svoje liste potrošio je tek oko 13 tisuća kuna. Na popisu donatora nema nikoga, pa ni bivšeg premijera Tihomira Oreškovića koji je ovog tjedna potegnuo iz Amsterdama kako bi Paneniću na terenu pružio podršku.