UZ BIJEDAN ODAZIV

Izbori u Splitu: Trijumf HDZ-a, SDP pomeo Pametno

18.06.2018 u 11:48

Bionic
Reading

Izbori za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih kotara, poznatiji kao 'kotarski izbori', u Splitu su završili trijumfom HDZ-a, uzletom SDP-a u koaliciji s Novom ljevicom i potonućem stranke Pametno

HDZ je osvojio vlast u 24 splitske četvrti, SDP-ova koalicija u pet, nezavisne liste u četiri, dok je Most pobijedio u Slatinama, 'izdvojenom' splitskom teritoriju na otoku Čiovo. Gledajući po broju mandata, HDZ je dobio 124, SDP 42, Most 15, Pametno 11 i HSP dva. Izbore je karakterizirala i iznimno loša izlaznost, oko 11 posto.

SDP i Nova ljevica zatražili su ponavljanje glasovanja u kvartu Spinut, u kojem su dobili neznatno manji broj glasova i jednak broj vijećnika kao HDZ, zbog tiskarske greške i pogrešnog redoslijeda kandidata na listićima, no to im je zasad odbijeno. S druge strane, zbog nekoliko listića viška oni će se ponoviti na Pujankama, gdje je nezavisna lista Petra Gudića dobila apsolutnu većinu i više glasova od svih političkih stranaka zajedno.

'Kako banda ne bi više morala krasti, od srca pozivam sve prijatelje i poznanike da svoj glas iduću nedjelju poklone HDZ-u te molimo izborno povjerenstvo da omogući ljudima i iz drugih kvartova da glasuju kako bi pobjeda voljenog im HDZ-a bila uvjerljivija! Sramim se ljudi i institucija koji predstavljaju hrvatsku državu!’, objavio je Gudić.

Posebno dobar rezultat ostvarila je nezavisna lista Dobri-Get, koja je pobijedila u samom središtu Splita s programom ‘vraćanja kotara njegovim stanarima’, odnosno zaustavljanja iseljavanja Splićana iz Dioklecijanove palače i okolice.

  • +18
Ranko Ostojić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

U HDZ-u očekivano likuju i upozoravaju na podatak da su u odnosu na prošle izbore dobili za četvrtinu više vijećnika, kao i u SDP-u, koji je, umjesto u dva, osvojio vlast u pet kotara. Valja zabilježiti i da Ranko Ostojić ipak nije uspio u svom kvartu Meje, u kojem je HDZ dobio četiri vijećnika i apsolutnu većinu.

Stranka Pametno spala je sa 18 na 11 vijećnika, a posebno bolan je gubitak četvrti Žnjan, gdje su nastali i odakle su krenuli u politiku. Iz Pametnog su objavili da rezultate smatraju 'nastavkom svoga rasta'.