Organizacija za europsku sigurnosti i suradnju

Izbori u Bjelorusiji zasjenjeni 'ozbiljnim ograničenjima' sloboda

18.11.2019 u 15:04

Bionic
Reading

Parlamentarne izbore u Bjelorusiji ovoga vikenda zasjenila su 'ozbiljna ograničenja temeljnih sloboda', objavila je u ponedjeljak Organizacija za europsku sigurnosti i suradnju (OESS)

Organizacija, koja je nadzirala izbore u nedjelju, upozorila je na 'atmosferu zastrašivanja' protiv političke oporbe, rekao je predstavnik OESS-a na konferenciji za novinare u Minsku koju je prenosila televizija.

Građane se poticalo da glasaju za kandidate koje je predložila vlast, dodao je govoreći o zapažanjima više od 400 promatrača.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko zadržao je apsolutnu vlast nakon rezultata objavljenih u ponedjeljak ujutro koji pokazuju da ni jedan oporbeni kandidat nije osvojio mjesto u parlamentu.

Na zadnjim izborima 2016, dva oporbena pripadnika osvojila su mandate prvi put u 20 godina, no ni jednom nije bilo dopušteno da se natječe i ovaj put.

Lukašenko je bivšu sovjetsku državu vodio željeznom rukom četvrt stoljeća i planira produljiti svoju vlast i nakon sljedeće godine, objavljujući u nedjelju da će se kandidirati i na predsjedničkim izborima 2020.

Taj 65-godišnji predsjednik dao je više slobodnog prostora oporbi i oslobodio je političke zatvorenike proteklih godina u pokušaju da popravi veze sa Zapadom nakon spora s tradicionalnim saveznikom Moskvom.