POJAS GAZE

Izaslanstvo Hamasa u Egiptu nastavlja pregovore o primirju

07.02.2009 u 18:31

Bionic
Reading

Izaslanstvo Hamasa doputovalo je u subotu u Egipat radi nastavka pregovora o primirju s Izraelom u Pojasu Gaze, izjavio je dužnosnik egipatske sigurnosne službe

Palestinsko izaslanstvo sa sedmoricom čelnika Hamasa, među kojima je Mahmud Zahar, stiglo je rano poslijepodne na granični prijelaz Rafah, između Pojasa Gaze i Egipta, odakle će krenuti u Kairo, rekao je izvor.

Egipat želi učvrstiti krhko primirje koje je od 18. siječnja na snazi u Pojasu Gaze i posreduje u pregovorima s palestinskim pokretom Hamasom, koji je ondje na vlasti, i s Izraelom, budući da dvije strane ne održavaju izravne kontakte.

Hamasovo izaslanstvo se sredinom prošlog tjedna u Kairu sastalo sa čelnikom egipatske obavještajne službe Omarom Sulejmanom, glavnim pregovaračem u pregovorima između Izraela i Hamasa.

Vođa Hamasa u egzilu Halid Mešal, izjavio je u petak u Damasku da su najnoviji izraelski prijedlozi za učvršćenje primirja 'nejasni i nepotpuni' i da znače nastavak blokade palestinskog teritorija.

U izraelskoj ofenzivi koja je trajala 22 dana, poginulo je 1.300 Palestinaca, prema palestinskim zdravstvenim službama, i nanesena je velika materijalna šteta Pojasu Gaze.