DEBLOKIRANA USPOSTAVA VLASTI

Izabrani novi čelnici Federacije BiH

09.02.2015 u 18:44

Bionic
Reading

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je potvrdio imenovanje novog predsjednika i dvoje dopredsjednika tog entiteta čime je, nakon višemjesečnog zastoja, deblokiran proces uspostave izvršne vlasti na temelju rezultata izbora provedenih u listopadu 2014. godine

Za novog predsjednika FBiH imenovan je Marinko Čavara kao kandidat HDZ BiH, bošnjačka dopredsjednica entiteta je Melika Mahmutbegović, koju je predložila Stranka demokratske akcije (SDA), dok je srpski dopredsjednik Milan Dunović, čiju je kandidaturu istaknula Demokratska fronta (DF).

Zbog iznimno komplicirane procedure propisane ustavom kako bi bili izabrani čelnici FBiH Zastupnički i Dom naroda u ponedjeljak su morali održati po dvije sjednice, a na kraju su presudili glasovi zastupnika iz tri stranke koje su ranije dogovorile uspostavu vladajuće koalicije.

Poteškoće pri imenovanju predsjednika i dopredsjednika FBiH ranije su se pojavile kada se ispostavilo da u klubu Srba unutar Doma naroda parlamenta FBiH stranke vladajuće većine nemaju potporu nužnu da same predlože kandidata za srpskog dopredsjednika.

Na molbu DF-a Socijaldemokratska partija (SDP BiH) suglasila se da njeni zastupnici svojim potpisima podrže kandidaturu Dunovića, no tu se uloga ove oporbene stranke i završila.

Zastupnici SDP-a u Domu naroda nisu u ponedjeljak glasovali za predloženog predsjednika i dopredsjednike pa su oni u konačnici izabrani 'rezervnim' mehanizmom odnosno običnom većinom glasova zastupnika u Zastupničkom domu.

U klubu Srba zajednička kandidatska lista dobila je potporu samo dva od trinaest zastupnika.

Obrazloženja za to bila su različita. Tako je zastupnik Predrag Kojović iz Naše stranke (NS) kazao je kako mu je bilo neprihvatljivo glasovati za Čavaru, koji je išao dočekivati osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića

'Pozivam sve zastupnike da nikada ne sudjeluju u imenovanju nekoga tko veliča ratne zločince', kazao je Kojović na sjednici, na što mu je predsjednik kluba hrvatskih zastupnika Ivo Tadić iz HDZ BiH odgovorio kako je kandidatura Čavare 'volja hrvatskog naroda koja se mora poštovati'.

Za trojicu srpskih zastupnika iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika sporan je pak bio Milan Dunović, kojemu su predbacili kako navodno nema legitimitet zastupati interese Srba u FBiH.

Predsjednik i dopredsjednici FBiH su po ustavu ovlašteni predložiti sastav nove entitetske vlade, a s obzirom na postojanje jasnog koalicijskog dogovora očekuje se kako bi nova vlada mogla biti imenovana te potvrđena u parlamentu najkasnije do kraja veljače.

'Očekujem kako ćemo najkasnije za desetak dana predložiti sastav nove vlade, a odmah nakon toga parlament bi je mogao potvrditi', kazao je novoizabrani predsjednik Čavara.

I prije nego što je okončan cjelokupni postupak izbora novog čelništva FBiH, Predsjedništvo BiH je tijekom dana imenovalo Denisa Zvizdića za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Uspostava izvršne vlasti na državnoj razini do sada je bila "na čekanju" na inzistiranje HDZ BiH, jer su iz te stranke taj proces uvjetovali imenovanjem nove vlasti u FBiH.