NEZADOVOLJNIH SVE VIŠE

'Iz ZAMP-a nas legalno reketare'

20.01.2010 u 17:10

Bionic
Reading

Na današnjoj pressici koju je organizirala udruga Mreža Telemah mogle su se čuti teške optužbe na račun ZAMP-a i njegove provedbe. Najglasniji su ipak bili koncesionari kabelske televizije koji taj 'harač', kako ga nazivaju ne bi trebali plaćati, a plaćaju ga. I to masno

Pritužbe na račun provedbe ZAMP-a sve su glasnije. Na adresu Mreže Telemah, udruge koja je svojedobno na Ustavnom sudu tražila ocjenu ustavnosti ZAMP-A, svakodnevno pristižu pritužbe na način rada Hrvatskog društva skladatelja ZAMP. Žale se privatne osobe, izvođači, vlasnici restorana, hotela, kabelski koncesionari, i dr.

Jagoda Radojčić iz Telemaha, kaže kako nipošto nisu protiv ZAMP-a, no traže njegovo transparentnije provođenje i utvrđivanje jasnih kriterija za naplatu naknada. HDS ZAMP-u pripisuju 'bahat pristup i jednosmjernu komunikaciju'. Radojčić kaže kako se mnogi koji su nezadovoljni provođenjem ovog zakona boje izaći u javnost s računima.

'Legalno nas reketare… Moramo im platiti 35 tisuća kuna, a promet nam je 30 tisuća…', stoji u pritužbama platiša ZAMP-a poslanima Telemahu. Spomenuto je i nekoliko primjera gdje su financijski inspektori u pratnji policija upadali na svadbe da bi provjerili plaća li svatovski bend naknadu za autorska prava.

Upad tajnika ZAMP-a

Iako nije bila riječ o okruglom stolu, na presici se naknadno pojavioi tajnik HDS ZAMP-a skladatelj Antun Tomislav Šaban. Kazao je kako jepovrijeđen i da je njemu i ZAMP-u nanesena velika šteta. Kaže kakosustavno poziva predstavnike Mreže Telemah na razgovor o gorućimproblemima, no da ih se ignorira.

'Postoji previše krivih informacija koje u prenesene u pogrešnomkontekstu', branio je Šaban svoju udrugu. Također je istaknuo da nitkoiz ZAMP-a nije vršio pritisak niti prijetio predstavnicima udruge MrežaTelemah, kako je navedeno na internetskim stranicama udruge.


No najveći grijeh HDS ZAMP-a možda je dovođenje u pitanje neovisnog sudstva. Naime HDS ZAMP jedan je od financijskih pokrovitelja Hrvatske udruge za autorska prava koja u svojem članstvu ima brojne suce, odvjetnike i djelatnike Zavoda za intelektualno vlasništvo. Iz Mreže Telemah naglašavaju da ti isti suci , tužitelji i odvjetnici sudjeluju u parnicama između ZAMP-a i nezadovoljnih korisnika.

O nekima od apsurda ZAMP-a progovorio je i predsjednik Udruženja koncesionara kabelske televizije Ladislav Medunić. Njegova i još sedam tvrtki u sudskom je sporu s HDS-ZAMP-om. Iznose koje traže za naknadu autorskih prava dosežu i 30 posto ukupne svote pretplate koju korisnici plaćaju koncesionarima.

No najbanalnije je to što taj sektor uopće ne bi trebao plaćati autorska prava. Naime ovlašteni sudski vještak za telekomunikacije na jednoj od parnica utvrdio je da se koncesionari kabelske televizije ne bave radiodifuzijom i proizvodnjom sadržaja. No sudovi to ne uvažavaju.

Iznio je obrazloženje jedne sutkinje u sporu koji je, naravno, završio na njihovu štetu. 'Vi se time ne bavite, ali se možete baviti', kazala je sutkinja. Medunić kaže kako ne mogu vjerovati u neovisnost sudstva.

Stanko Magić, također koncesionar kabelske mreže kaže kako je 'ponosni' vlasnik najveće kazne koju je ZAMP odredio jednoj tvrtki. Riječ je o milijun i 200 tisuća kuna.  'Ovo je harač kojim nas žele oderati', kazao je ogorčeni Madić.