POKLON SA SJEVERA

Iz Skandinavije nam stižu prava zima i minusi

13.01.2012 u 10:53

Bionic
Reading

U narednih nekoliko dana u cijeloj Hrvatskoj vrijeme će biti pretežno vedro, ali svakim danom sve hladnije, pa će početkom sljedećeg tjedna temperature postati prave zimske. Prvi novi snijeg mogao bi možda pasti sredinom tjedna, no to još nije sigurno

U subotu će u kontinentalnim dijelovima biti pretežno sunčano, samo ponegdje uz umjerenu naoblaku. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka ujutro će se kretati od -4 do 1 °C, a dnevna između 3 i 7 °C.

Na Jadranu će i u subotu prevladavati stabilno i pretežno sunčano vrijeme bez oborina. Samo je ujutro u Dalmaciji moguća promjenjiva naoblaka. Puhat će slaba do umjerena bura. Ujutro će biti svježe s mogućim slabim mrazom u kotlinama zaobalja. Najviše dnevne temperature kretat će se od 7 do 11 °C.

U nedjelju će u unutrašnjosti Hrvatske prevladavati sunčano uz više oblaka u istočnim krajevima i u Lici. Samo ponegdje može zalepršati i pokoja pahulja snijega. Na sjeverozapadu zemlje ostat će i dalje sunčano. Puhat će povremeno sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperature kretat će se od -5 do 0 °C, a najviše dnevne od -1 u gorskim krajevima do 4 °C ponegdje u sjeverozapadnim krajevima.

Nedjelja će na Jadranu biti pretežno vedra. Puhat će umjerena do jaka bura koja prijepodne može imati i vrlo jake udare. Jutarnje temperature kretat će se u zaleđu od -6 do 0, a uz obalu i na otocima od -1 do 4. Najviše dnevne bit će od 4 do 10 °C, a u zaleđu ponegdje malo niže.

Biometeorološka prognoza za vikend će biti povoljna.

Početkom sljedećeg tjedna preko našeg dijela Europe prelit će se dosta hladnog zraka iz sjeveroistočne Europe. U takvoj situaciji Sredozemlje ponekad reagira stvaranjem ciklone koja u našem području donosi oborine. Takav razvoj situacije mogao bi se odigrati sredinom sljedećeg tjedna, no cijela je priča još uvijek pod upitnikom. U slučaju nastanka ciklone, u unutrašnjosti bi sredinom tjedna moglo biti snijega, a na Jadranu kiše. Temperatura zraka ostat će zimska, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

U većem dijelu Europe, uključujući i naše krajeve prosinac je bio topliji od prosjeka. Najtoplije je bilo na istoku i osobito sjeveroistoku kontinenta. U dijelovima Finske i susjednim područjima Rusije bilo je ekstremno toplo, s prosječnom mjesečnom temperaturom i za 7 °C većom od prosjeka.

14. siječnja 1985. godine počelo razdoblje ledostaja kod Radenaca na Kupi koje je trajalo sedam dana.

16. siječnja 1985. godine u Ruščici kraj Slavonskog Broda brodovi koji su prevozili naftu ostali okovani ledom.