OKUPLJANJE ŽUPANA

Iz Krapine kreću u proboj na kinesko tržište

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.03.2014 19:01
  • Objavljeno 25.03.2014 u 19:01
kinezi karate

kinezi karate

Izvor: Sipa Press / Autor: SIPA

Šest župana iz središnje i sjeverne Hrvatske okupilo se danas u Krapini na zajedničkom sastanku s ciljem dogovora oko zajedničkog gospodarskog nastupa na tržištu Hong Konga i Kine

Domaćin sastanka, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, za Hinu je izjavio kako su današnjem sastanku u Krapini prethodila dva sastanka u Ministarstvu vanjskih poslova gdje ih je ministrica Vesna Pusić upoznala s iskustvima njenog posjeta Dalekom istoku.

Prema tim informacijama na tržištu Kine, prvenstveno Hong Konga, postoji interes za kvalitetnim, luksuznim, proizvodima iz Hrvatske i sada je na županima spomenutih šest županija da u sljedećih desetak dana naprave prijedlog kataloga u kojem će se predstaviti tridesetak tvrtki s ovog područja.


Taj bi se katalog, preko Ureda za malo i srednje poduzetništvo u Hong Kongu, predstavio tom dijelu tržišta, a u 'proboju' hrvatskih proizvoda na tržište Dalekog istoka pomoći će i vanjska diplomacija, pojašnjava Kolar.

Kolar kaže da je to inače dugoročan posao i da se prvi efekti mogu očekivati na jesenskim sajmovima ili tijekom proljetnih sajmova iduće godine. Po njegovim riječima, katalog će se napraviti na kineskom i engleskom, a prvi je cilj tržište Hong Konga, nakon čega se planira i širenje u Kinu.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar je rekao da je to prilika za proizvođače luksuznih, skupocjenih proizvoda, jer tržište Hong Konga broji oko 7,5 milijuna kupaca dobre platežne moći.

Napominje da je to dobra prilika za proizvođače kvalitetnih i skupocjenih vina, zatim proizvođače meda, kao i proizvođače obuće od prirodnih materijala gdje je istaknuo tvrtku Ivančica iz Ivanca sa svoja dva branda, Froddo i Bambi. Prilika je to i za proizvođače kvalitetnog namještaja i ostalih drvenih proizvoda – zaključuje Štromar.

Osim domaćina Kolara i varaždinskog župana Štromara u Krapini su bili i župani Međimurske, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!