priopćenje MVEP-a

Iz Kabula spašeno osam hrvatskih državljana, radi se na izvlačenju ostalih

16.08.2021 u 11:50

Bionic
Reading

U ponedjeljak 16. kolovoza realizirana je repatrijacija osam hrvatskih državljana iz Afganistana, izvijestili su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVEP)

U priopćenju MVEP-a navodi se da je ovo ministarstvo 'u stalnom kontaktu s hrvatskim državljanima na terenu te u suradnji sa zemljama partnerima prati i koordinira odlazak ostalih hrvatskih državljana, koji se očekuje tijekom današnjeg i sljedećih dana'.

'MVEP putem sustava Europske službe za vanjsko djelovanje razmjenjuje informacije s drugim državama članicama EU-a kako bi se osigurao koordiniran pristup u pružanju konzularne pomoći hrvatskim i drugim građanima EU-a. Diplomatsko-konzularna predstavništva RH, s Upravom za konzularne poslove MVEP-a, pruža sve potrebne informacije i pomoć pri povratku hrvatskih državljana svojim kućama. MVEP intenzivno radi na repatrijaciji preostalih hrvatskih državljana iz Afganistana', navode iz MVEP-a.

  • +8
Gužva u zračnoj luci u Kabulu Izvor: Profimedia / Autor: Wakil Kohsar / AFP / Profimedia

Ministarstvo je posebno zahvalilo ukrajinskim vlastima 'koje su omogućile povratak hrvatskog državljana, kao i EU i međunarodnim partnerima koji pomažu pri repatrijaciji ostalih hrvatskih državljana iz Afganistana'.