vremenski uvjeti

Iz HAC-a upozoravaju: 'Vozači često podcjenjuju vremenske uvjete, sastavni dio svakog putovanja moraju biti oprema, oprez i odgovornost'

16.01.2023 u 13:01

Bionic
Reading

S obzirom na novonastale vremenske uvjete i prometne nesreće koje su se dogodile u ponedjeljak ujutro, iz Hrvatskih autocesta (HAC) upozoravaju vozače da prilagode vožnju uvjetima na cesti, budu odgovorni tijekom vožnje i pridržavaju se prometnih propisa i pravila

"Vozači često podcjenjuju vremenske uvjete, međutim u zimskim uvjetima, uvjetima magle ili kiše, sastavni dio svakog putovanja moraju biti oprema, oprez i odgovornost", poručuju iz HAC-a.

Podsjećaju kako su brzina, umor, nepažnja vozača, nepridržavanje sigurnosnog razmaka između dva vozila te vožnja pod utjecajem alkohola, najčešći su uzrok teških prometnih nesreća.

"Na pojedinim dionicama autocesta na snazi su zimski uvjeti te je bitno da vozači znaju da uklanjanje snijega ne može početi prije nego što snijeg počne padati te da za vrijeme snježnih padalina nije moguće dovesti cestu u stanje bez snijega", ističu u HAC-u.

Broj ralica, dodaju, manji je od broja vozila na cesti te bi njihovo povećanje na cestama izazvalo kolaps.

  • +6
Snijeg u Gorskom kotaru Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

"Najveća garancija sigurnosti su odgovorni vozači i pridržavanje ograničenja brzine; samo tako štitimo svoje i tuđe živote".

Iz HAC-a poručuju kako rad timovima zimske službe posebno otežavaju tegljači koji prepriječe put na autocesti te zbog njega ralica ne može proći.

Stoga apeliraju na vozače na odgovorno i savjesno ponašanje u prometu, korištenje adekvatne zimske opreme. praćenje prometne signalizacije, uvjeta na cesti, kao i poruka na info-displejima.

Državni hidrometeorološki zavoda (DHMZ) najavio je za danas oblačno vrijeme mjestimice s kišom, na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom, a u Gorskome kotaru i snijegom uz stvaranje snježnog pokrivača. Susnježice i snijega može biti i uu nizinama središnje Hrvatske a oborina će mjestimice biti obilna.

Do kraja radnog dijela tjedna lokalno može pasti i više od 100 milimetara oborine, ponajprije na Jadranu i u predjelima uz njega, prognoza je DHMZ-a.