U NAS JE SVE POLITIKA

Ivo Baldasar dijelio grah, Biljana Borzan - pivo

01.05.2014 u 17:18

  • +68

Sretan vam Praznik rada

Izvor: Pixsell / Autor: Tino Juric

Bionic
Reading

Mnogobrojne Zagrepčanke i Zagrepčani danas od jutarnjih sati pristižu u park Maksimir gdje se tradicionalno slavi 1. svibnja - Međunarodni praznik rada, uz grah, zabavni program, sindikalne poruke i snažnu političku kampanju, iako se očekivalo da će proslava proteći bez nje

Već od jutra su pred ulazom u maksimirski park građane dočekali političari i sindikati.

Zagrebački SDP-ovci na čelu s predsjednikom Davorom Bernardićem sugrađankama i sugrađanima na svom su štandu dijelili crvene karanfile. Bernardić je izjavio kako se 'Hrvatska treba vratiti radništvu jer kada se Hrvatska vrati radništvu i radnicima, onda će se dogoditi gospodarski rast i razvoj.'

Kandidatkinja HSS-a na izborima za parlament Europske unije Marijana Petir na štandu je sa stranačkim kolegama dijelila letke, a letke je dijelio i Hrast koji je pozvao građane da izađu na europske izbore i glasuju za njihovog kandidata Ladislava Ilčića

Na svom štandu je letke dijelila i Sekcija mladih SSSH.

Na proslavu Praznika rada u Maksimir je došao i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor koji je upozorio da 400.000 ljudi i službeno ne radi, a još 50.000 je onih koji rade a ne primaju plaću, tako da je situacija teža nego što je ikada bila.

Rekao je i kako 'obrtnici izumiru, poduzetnika je svake godine sve manje, tako da u principu jedino državni službenici još zasad žive dobro, a svi oni koji žive u privatnom sektoru, na tržištu, žive lošije ili ne rade".

Upitan kako je najavljivano da u Maksimiru neće biti politički skup, a ipak je na kraju tako ispalo, Kosor je odgovorio: 'Sve je danas u Hrvatskoj politika'.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u park Maksimir došao je s crvenim karanfilima te u pratnji mažoretkinja i KUD-a Horvati. Gradonačelniku su prilazile brojne Zagrepčanke i Zagrepčani a on im je prvo dijelio karanfile, a nakon toga i porcije graha, kojih je Grad Zagreb ove godine za proslavu Praznika rada osigurao 55.000.

'Svim sugrađankama i sugrađanima čestitam Međunarodni praznik rada. Na žalost,u vrijeme krize i recesije, nemuštog vođenja ove države iz Grada Zagreba poručujemo da se može bolje, da se može snažnije, odlučnije i odgovornije. Znanje, kompetencija, rad, zajedništvo i dostojanstvo su put hrvatskog uspjeha. Danas u Zagrebu, sutra u Hrvatskoj', poručio je Bandić.

Split: Nitko nas neće 'potirat' s Marjana!

Na Marjanu gde se tradicionalno održava splitska proslava 1. svibnja. Gradonačelnik Ivo Baldasar je rekao kako treba nastaviti s tradicijom proslave tog praznika 'koliko god to u našim okolnostima izgledalo teško.'

Na Marjanu je podijeljeno nešto više od 2.000 porcija pašta fažola s kobasicama. Proslavu je ove godine organizirao Grad Split, Turistička zajednica i Park šuma Marjan. Po procjenama organizatora, okupilo e tek nešto više od tisuću ljudi, a razlog tomu je loše vrijeme i kiša koja povremeno pada.

Na Marjanu je bio i Vedran Dragičević iz Sindikata metalaca koji je poručio je da ih nitko nikada neće potjerati iz te splitske park šume. Rekao je kako ova kriza predugo traje. "Kriza traje punih sedam godina i duboko je ušla u sve korijene. Naši mladi odlaze 'vanka' i mi to moramo spriječiti. I dalje tvrdim da Hrvatska neće ići naprijed bez industrije", rekao je predsjednik SMH-a Vedran Dragičević.

Osijek: Biljana Borzan dijelila pivo

Međunardni praznik rada Osječani danas tradicionalno proslavljaju na lijevoj obali Drave, gdje je Grad Osijek osigurao 3.500 porcija graha koje su skuhali 'majstori kotlića', dok sindikalnih okupljanja nije bilo.

Grah su u 13 velikih kotlića kuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, među kojima je šest državnih prvaka te prvaka Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Po riječima Branka Burće, dvostrukog osječkog prvaka u kuhanju jela u kotliću 'Grad Osijek je osigurao vrhunske namirnice, od slanine, domaće kobasice i povrća, a svaki je majstor dodao svoj štih i skuhao vrhunski grah'.

Uz grah ide odlično pivo, rekla je Biljan Borzan SDP-ova europarlamentarka, koja je zajedno sa svojim stranačkim kolegama podijelila 600 litara piva.

Borzan je poručila da je tradicija proslave 1. svibnja u Osijeku još od 1893. godine, te da Osijek oduvijek bio radnički grad. Čestitajući praznik rada poželjela je Osječanina nova radna mjesta i zaustavljanje broja nezaposlenih, posebice mladih.