zločini u zapadnoj slavoniji

Ivan Turudić zaboravio da je osudio ratnog zločinca, Državno odvjetništvo ga podsjetilo na to

19.09.2018 u 12:46

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo reagiralo je na izjave suca Ivana Turudića kako 'zna za niz zločina koji su počinjeni na području zapadne Slavonije', i to u mjestima Četekovci, Voćin, Hum, Balinci i Đulovac, te kako 'ne zna da je itko procesuiran zbog ratnih zločina' u njima. Iz DORH-a podsjećaju da je, između ostalog, sudac Turudić ovoga srpnja osudio jednog optuženika za ratni zločin u Đulovcu

Državno odvjetništvo reagiralo je na izjavu predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, suca Ivana Turudića, o tome kako 'zna za niz zločina koji su počinjeni na području zapadne Slavonije', konkretno u mjestima 'Četekovci, Voćin, Hum, Balinci, Đulovac' te kako 'ne zna da je itko procesuiran zbog ratnih zločina' u njima i nije 'vidio da je itko optužen, pa barem po zapovjednoj odgovornosti', priopćili su iz DORH-a.

Podsjećaju pritom kako je u srpnju ove godine sudsko vijeće kojim je predsjedao upravo sudac Ivan Turudić osudilo jednog optuženika za ratni zločin u Đulovcu.

U DORH-u nastavljaju niz navodeći ovaj ožujak, kada je pred zagrebačkim Županijskim sudom podignuta optužnica protiv 22 okrivljenika zbog ratnog zločina u mjestima Četekovac, Balinci i Čojlug, kao i na cesti prema Mikleušu, o čemu je objavljeno priopćenje.

Sudac Ivan Turudić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Isto tako, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u prosincu 2016. godine podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv 29 okrivljenika zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika te uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika u Voćinu, Humu, Kraskovićima i okolici, o čemu je, navode u DORH-u, također objavljeno priopćenje.

Uz sve to, u izvješću Državnog odvjetništva Republike Hrvatske 'Postupci zbog kaznenih djela ratnih zločina počinjenih 1991./1992. godine u Voćinu, Humu, Kraskoviću i okolici', objavljenog početkom prosinca 2017. godine, navedeno je da je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo nekoliko optužnica zbog kaznenih djela ratnih zločina počinjenih u Voćinu, Humu i okolici te da su provedeni kazneni postupci u kojima je više okrivljenika proglašeno krivima i osuđeno zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

U DORH-u na kraju podsjećaju i kako su zbog počinjenja ratnih zločina na području Voćina do sada V. S. i S. B. pravomoćno osuđeni te im je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvadeset godina svakom, dok je doktor M. V. pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem bolesnika.