PROTUUSTAVNA IZNIMKA

Ivan Turudić o zvijezdi petokraci i pozdravu 'za dom spremni'

07.03.2018 u 09:45

Bionic
Reading

Predsjednik županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić prokomentirao je preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću kazavši kako je 'neobična' preporuka da je pozdrav 'za dom spremni' neustavan i zabranjen osim u nekim situacijama

U intervjuu za Globus Turudić je kazao kako si iz preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću svatko može uzeti ono što mu paše, a ne vidi niti učinke tog dokumenta na sudsku praksu.

Što se tiče neobičnog zaključka oko ustaškog pozdrava koji je zabranjen osim u nekim prilikama, Turudić kaže kako je riječ o neobičnoj preporuci. 'Ako se ugradi u zakon, mislim da će Ustavni sud morati reći može li protuustavna iznimka biti ustavna', smatra.

Sporan mu je i tretman zvijezde petokrake. 'Osobno, mislim da se nije dovoljno naglasilo da su ranjenike iz vukovarske bolnice izvodili ljudi s petokrakama na čelu u suradnji s onim s kokardom. Ne vidim ništa pozitivno u uporabi tih simbola u vrijeme Domovinskog rata', kaže i dodaje kako ipak nije za zabranu jer bi ona danas bila kontraproduktivna.

Osvrnuo se i na stanje u pravosuđu. 'Osobno sam vrlo nezadovoljan. Ako bismo kao referentno vrijeme uzeli ulazak u Europsku uniju, ne vidim da je danas – osim smanjenja broja predmeta, što nije nužno rezultat pojačanog rada, nego drugih čimbenika poput smanjenja broja priljeva predmeta- bolje nego onda. Ne možemo pobjeći od činjenice da su građani nezadovoljni', poručuje. Nezadovoljstvo ne proizlazi samo iz šest-sedam medijski razvikanih predmeta koji se rješavaju sporo i neučinkovito, već iz osobnog iskustva građana.

Slučajni susreti Ivana Turudića Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap/ Marko Lukunic/Luka Stanzl/Zarko Basic/PIXSELL

Na pitanje doprinose li i suci tome, Turudić kaže da da, no tu su, dodaje, i državni odvjetnici, odvjetnici i svi koji sudjeluju u procesima.

Protivi se objavi imovinskih kartica sudaca i smatra da je dosadašnja praksa po kojoj uvid u imovinske kartice ima Državno sudbeno vijeće dobra. 'U čemu je razlika između sadašnjeg stanja i predloženih izmjena? Jedino u tome da će raznorazni voajeri bombardirati institucije kaznenim prijavama', poručuje.