NEJEDINSTVENO TRŽIŠTE

I Italija bijesna zbog turističkih koridora koje forsira Hrvatska: To nikada nećemo dopustiti

14.05.2020 u 08:41

Bionic
Reading

Talijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je u srijedu kako države Europske unije (EU) ne bi smjele sklapati bilateralne turističke sporazume tijekom krize koronavirusa jer bi takav potez mogao uništiti jedinstveno europsko tržište. Podsjetimo, ideju o bilateralnim sporazumima s pojedinim zemljama iz kojih dolazi veliki broj turista forsirala je i Hrvatska

Europske vlade rade na planovima za ponovno otvaranje svojih granica različitom brzinom, ovisno o prilikama u pojedinim zemljama, pri čemu neke države žele otvoriti koridore za slobodno putovanje sa susjednim zemaljama.

"Nećemo prihvatiti bilateralne sporazume unutar EU koji bi mogli stvoriti povlaštene turističke kanale. To bi nas ostavilo izvan EU i to nikada nećemo dopustiti", rekao je Conte novinarima.

Epidemija COVID-19 do sada je u Italiji usmrtila 31.106 ljudi, što je najveći broj smrtnih slučajeva u EU.

Conte je kazao i da se još ne zna kada će biti dopušteno putovanje između talijanskih regija.

  • +55
Koronavirus u Italiji Izvor: EPA / Autor: Alessandro Di Marco

Španjolske vlasti ne planiraju otvoriti granice prije srpnja za većinu putnika iz inozemstva kako bi se spriječio mogući drugi val zaraze koronavirusom, kazala su Reutersu dva izvora iz ministarstva vanjskih poslova u srijedu.

Španjolska vlada počela je ublažavati mjere za svoje stanovnike jer je pandemija stavljena pod kontrolu, ali će svi strani državljani koji dođu iz inozemstva morati u dvotjednu izolaciju, čime je granica praktično ostala zatvorena.

"Tek kad se stvari potpuno vrate u normalu možemo govoriti o otvaranju granica, a to bi moglo biti početkom srpnja", rekao je jedan izvor.