POVLAČENJE S ČELA

Italija: Čelnik stranke PD lijevog centra podnosi ostavku nakon izbornog poraza

26.09.2022 u 17:12

Bionic
Reading

Čelnik talijanske Demokratske stranke (PD) lijevog centra Enrico Letta rekao je u ponedjeljak da će podnijeti ostavku nakon poraza njegove stranke na nedjeljnim izborima, a šefovi drugih talijanskih oporbenih stranaka za poraz su okrivili nedostatak jedinstva i birače koji su izabrali populizam.

Bivši premijer izjavio je da se neće kandidirati za mjesto glavnog tajnika na sljedećem kongresu svoje Demokratske stranke.

Letta je rekao da je sada zadatak nove generacije formirati snažnu oporbu očekivanoj desnoj vladi izborne pobjednice Giorgie Meloni.

"Danas je tužan dan za Italiju i Europu", rekao je Letta, misleći na protueuropsku orijentaciju Giorgie Meloni.

"PD neće dopustiti da Italija nestane iz srca Europe", ustvrdio je Letta.

Krajnje desna stranka Braća Italije Giorgie Meloni, pokretačka snaga desničarskog bloka, pobijedila je na nedjeljnim izborima.

Čelnici talijanskih oporbenih stranaka u ponedjeljak su za svoj poraz okrivili nedostatak jedinstva i glasače koji su odabrali put populizma.

Letta - čija je stranka dobila oko 19 posto glasova - rekao je da pobjeda desničara ima korijene u odluci Pokreta pet zvijezda (M5S) da povuče potporu vladi nacionalnog jedinstva Marija Draghija u srpnju.

  • +20
Giorgia Meloni Izvor: Profimedia / Autor: Mauro Scrobogna / LaPresse / Profimedia

To je prouzročilo ostavku bivšeg šefa Europske središnje banke, čime su okončani Lettini planovi da sklopi izborni savez s M5S, koji je dobio oko 15 posto.

Čelnik M5S-a Giuseppe Conte rekao je sinoć da je PD kriva ako se pobjeda lijevog centra pokaže nemogućom.

"Oni su potkopali političku ponudu koja je mogla konkurirati desnom centru", rekao je Conte.

Carlo Calenda, čelnik centrističke stranke Akcija koji je isprva potpisao savez s PD-om, ali je potom odustao, požalio se da je veliki dio zemlje "izabrao put populizma".

"Ovo je opasan izbor za zemlju, neizvjestan izbor, vidjet ćemo hoće li Meloni moći vladati", rekao je.