VELIKA NAGODBA

Isusovci daju 166 milijuna dolara žrtvama pedofila

26.03.2011 u 08:56

Bionic
Reading

Rimokatolički isusovački red u SAD-u pristao je na nagodbu i plaćanje 166 milijuna dolara za više od 500 djece seksualno zlostavljane od svećenika u pet država, izjavili su u petak odvjetnici

Novac će isplatiti oregonska pokrajina Družbe Isusove koja pokriva isusovački red u Oregonu, Washingtonu, Aljasci, Idahu i Montani. Sporazumom se rješava dvogodišnji postupak, a riječ je o jednoj od najvećih nagodbi u slučajevima seksualnog zlostavljanja u crkvama.

Žrtve, većinom Indijanci iz udaljenih aljaških domorodačkih sela ili indijanskih rezervata na sjeverozapadu Sjeverne Amerike, bile su kao djeca seksualno ili psihički zlostavljane od isusovaca misionara od 1940-ih do 1990-ih, izjavili su odvjetnici žrtava.

"Nijedan iznos ne može vratiti izgubljeno djetinjstvo, uništenu kulturu ili polomljenu vjeru," kazao je odvjetnik Blaine Tamaki koji zastupa 90-ak žrtava.

"Ova nagodba priznaje da su isusovci izdali povjerenje stotina male djece u njihovoj skrbi. Te vjerske osobe trebale bi biti odgovorne za zaštitu djece, ali umjesto toga one su ih silovale i zlostavljale", kazao je Tamaki.

Rekao je da će isusovci 166 milijuna dolara isplatiti za rješavanje 524 prijavljenih slučajeva zlostavljanja u pet država.

Druga odvjetnica žrtava Rebecca Rhoades izjavila je da su dogovori o nagodbi počeli u listopadu 2010., a zaključeni ovoga tjedna. Sporazum, koji su odobrile sve stranke, bit će 29. ožujka podnesen sudu u Portlandu.