den haag

Prekinuta istraga o obaranju putničkog zrakoplova MH17 iznad Ukrajine 2014. unatoč naznakama o umiješanosti Putina

08.02.2023 u 15:25

Bionic
Reading

Međunarodni tužitelji rekli su u srijedu da su pronašli 'jake indicije' da je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio korištenje proturaketnog sustava kojim je oboren zrakoplov aviokompanije Malaysia Airlines na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014., no ipak su okončali istragu

Istražitelji su rekli da dokazi o umiješanosti Putina i drugih ruskih dužnosnika nisu bili dovoljno konkretni da bi doveli do presude te da će okončati svoju istragu bez daljnjeg kaznenog progona.

Rusija je zanijekala bilo kakvu umiješanost u obaranje civilnog putničkog zrakoplova, prilikom kojeg je poginulo 298 putnika i članova posade. "Istraga je dosegnula svoj limit", kazala je na novinskoj konferenciji u Den Haagu tužiteljica Digna van Boetzelaer. "Otkrića nisu dostatna za procesuiranje novih osumnjičenika", dodala je.

Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da će Nizozemska nastaviti smatrati Rusiju odgovornom za obaranje putničkog zrakoplova na letu MH17 iznad istočne Ukrajine. Izrazio je "gorko razočaranje" što je međunarodna istraga o rušenju MH17 završila bez daljnjeg kaznenog progona zbog nedostatka dokaza. "Nastavit ćemo pozivati Rusku Federaciju na odgovornost za njezinu ulogu u ovoj tragediji", rekao je Rutte u priopćenju.

U studenom je nizozemski sud osudio dvoje bivših ruskih obavještajaca i vođu proruskih separatista na istoku Ukrajine za ubojstvo jer su sudjelovali u nabavi ruskog raketnog sustava BUK koji je korišten za obaranje zrakoplova. Trojica muškaraca, kojima se sudilo u odsutnosti, i dalje su na slobodi.

U vrijeme obaranja zrakoplova ukrajinske su se snage borile protiv proruskih separatista u istočnoj ukrajinskoj pokrajini Doneck. Iako je Rusija anektirala Krim u ožujku 2014., zanijekala je vojnu umiješanost u borbe u Donecku. No, u presudi spomenutoj trojici muškaraca iz studenog, nizozemski je sud presudio kako je Rusija imala "ukupnu kontrolu" nad separatističkim snagama u Donecku od svibnja 2014.

Tužitelji su u srijedu rekli da ne mogu identificirati konkretne vojnike odgovorne za ispaljivanje projektila kojima je oboren zrakoplov. Navode i snimku telefonskog razgovora između ruskih dužnosnika 2014. kao dokaz da je Putinovo odobrenje bilo nužno prije pozitivnog odgovora na zahtjev ukrajinskih separatista za proturaketnim sustavom.

Piet Ploeg, čelnik zaklade koja zastupa žrtve, rekao je da je razočaran što je istraga završila, ali mu je drago što su tužitelji iznijeli svoje dokaze o Putinovoj umiješanosti. "Ne možemo puno učiniti s tim, Putin se ne može procesuirati", rekao je. "Htjeli smo znati tko je u konačnici odgovoran, a to je jasno", dodao je. Ploegov brat, bratova supruga i nećak poginuli su na letu MH17.