IGRA S ADRESAMA

Istraga nad Dragičevićem zbog utaje poreza

27.09.2010 u 09:30

Bionic
Reading

Općinska državna odvjetnica u Zagrebu, željka Pokupec najavila je da će se pokrenuti istraga kako bi se provjerile da je Tomislav Dragičević prijavio fiktivno prebivalište u Dubravi Pušćanskoj, Općini Pušća, gdje ima vikendicu, i to kako bi plaćao manji prirez, piše Večernji list

U zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu postoji već praksa po kojoj se utužuju ovakvi slučajevi, a nedavno je donesena i prva nepravomoćna presuda. Radi se o kaznenom djelu prevara u službi iz članka 344 Kaznenog zakona. Ovisno o tome koliki je iznos štete, propisana je i visina kazne. Ako je šteta do 30.000 kuna, zapriječena je zatvorska kazna do pet godina, a ako je šteta viša od toga iznosa – zatvor koji sud može izreći je do 10 godina

Prema izračunu Večernjeg lista, bivši direktor Ine je samo na otpremnini od 6,8 milijuna kuna prijavom u Pušći sebi u džepu ostavio 200.000 kuna, kolika je razlika u prirezu (Zagreb ima stopu od 18 posto, a Pušća od 10 posto), što znači da bi ga u slučaju kaznenog progona manipuliranje s prebivalištem i 'ušteda' na porezu mogli stajati podosta gubitka slobode.

Za dokazivanje kaznenog djela potrebno je utvrditi da Dragičević doista ne živi u vikendici u kojoj je prijavljen, te da se ondje lažno prijavio upravo radi ostvarivanja koristi na koju nema pravo.

O tome koliko je Dragičević stvarno prisutan u svojoj vikendici Večernjakovi novinari pitali su njegova susjeda, Ivana Zvonimira Čička iz HHO-a koji je još prije 12 godina iz Zagreba otišao živjeti u taj kraj.

Čičak kaže kako je od Dragičevićeve vikendice udaljen 300 metara zračne linije, a cestom oko kilometar, i da u ovih 12 godina koliko je tamo bivšeg šefa Ine nikada nije vidio na njegovu imanju premda gotovo svakodnevno prolazi pokraj njegove vikendice.

'U blizini je i vikendica odvjetnika Silvija Degena, odvjetnika Gorana Mikuličića, Stjepana Hercega i drugih. No, dok je Degen stalno tamo, kod Dragičevića nisam vidio čak ni parkirani automobil', rekao je Čičak.