BEOGRADSKA REAKCIJA

Istekao srpski ultimatum, ne žele otkriti kako će kazniti Hrvatsku

22.09.2015 u 15:02

Bionic
Reading

Na reakcije, ali i optužbe iz Srbije povodom odluke Hrvatske o zatvaranju granice za teretni promet nije trebalo dugo čekati, a službeni Beograd odmah je najavio kontramjere. Njihov je ultimatum istekao u 14 sati, ali ne žele još otkriti što će točno napraviti da kazne Hrvatsku. Dva sata nakon isteka ultimatuma na inzistiranje srbijanskog premijera Aleksandra Vučića trebala bi početi izvanredna sjednica srbijanskog Ureda sigurnosnih službi zbog hrvatske odluke o zatvaranja granice

Srbijanski ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija zbog odluke Zagreba već trpi milijunske štete, a reagirao je tamošnji ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović koji je odbacio optužbe kako Srbija svjesno preusmjerava izbjeglice prema Hrvatskoj te je poručio kako će se Srbija prema Hrvatskoj postaviti jednakom mjerom kada je u pitanju zatvaranje granica i protok roba.

Stefanović je, naime, reagirao na izjavu našeg ministra Ranka Ostojića u kojoj on navodi kako će Hrvatska, u slučaju da to bude potrebno, zatvoriti i posljednji otvoren granični prijelaz sa Srbijom, onaj na Bajakovu, prenose srbijanski mediji.

'Srbija se ni na koji način ne miješa u kretanje izbjeglica niti ograničava njihovu slobodu kretanja. Svima je jasno da se na rute kojima prolaze emigranti ne može ni na koji način utjecati, jer ljudi koji bježe od rata u svojim zemljama na sve načine žele se domoći Zapadne Europe', izjavio je Stefanović pozvavši hrvatske vlasti da omoguće nesmetan protok robe i teretnog prometa budući da smatra kako blokada graničnih prijelaza nanosi ogromnu štetu gospodarstvima regije, ali i Europe.

'Ministarstvo unutarnjih poslova u potpunosti je spremno realizirati sve odluke Vlade Republike Srbije te naloge premijera, u smislu recipročnih mjera prema Hrvatskoj, ako se ne normalizira protok robe i teretnog prometa', zaključio je Stefanović.

Srbija nije odgovorna za izbjegličku krizu i shodno tome ne može trpjeti posljedice te krize', izjavio je pak Vulin nakon sastanka s europskim povjerenikom za unutarnje poslove i migracije Dimitrosom Avramopulosom. On je kazao da je i Avramopulos izrazio zabrinutost zbog ponašanja Hrvatske, koja je u vidu gospodarskog pritiska na Srbiju da ne usmjerava imigrante k Hrvatskoj zatvorila granicu te da je od povjerenika dobio pohvale na račun srbijanskog tretiranja izbjeglica.

'Ni Avramopulos nije znao odgovoriti kakve veze imaju izbjeglice s teretnim prometom', kazao je Vulin i dodao da je potpuno neprihvatljivo da Srbija trpi milijunske štete zbog nastojanja da se humano ponaša prema izbjeglicama.

On je objasnio da je Srbija registrirala izbjeglice, ali da oni po srbijanskim i međunarodnim zakonima imaju pravo da se nakon toga slobodno kreću, a da Srbija, za razliku od nekih drugih zemalja, nije organizirala posebne vlakove i autobuse kako bi oni čim prije napustili zemlju.

Upitan ima li EU instrumente da prinudi Hrvatsku na otvaranje granica, Vulin je kazao da to nije pitanje za njega nego za ministre zemalja članica koji će se danas poslijepodne okupiti na izvanrednom sastanku u Bruxellesu

Vulin nije želio precizirati kakve će kontramjere Srbija poduzeti ako Hrvatska danas ne otvori granice kazavši kako će se to tek vidjeti. 'Danas ću, ali i na idućim sastancima inzistirati da Srbija ne može trpjeti posljedice nečije nesposobnosti', izjavio je Vulin i ponovio optužbe na račun Hrvatske kako nije učinila ništa da se pripremi za prihvat izbjeglica, iako je znala da će val stići do njezinih granica.

Europska komisija se ne želi miješati u 'granični spor'

Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas nije htio komentirati zahtjev srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da Europska unija prisili Hrvatsku da do dva popodne otvori granicu za teretni promet. 'Pravo je svake zemlje članice EU da sama određuje kako će osiguravati vanjske granice, a mi se zalažemo za sveobuhvatno rješenje izbjegličke krize', rekao je Schinas na konferenciji za medije u Bruxellesu. Upitan da li zatvaranje granice za kamionski promet, ili upozorenje Hrvatske da će potpuno zatvoriti granicu spadaju u dozvoljene mjere, Schinas je rekao da postoje mehanizmi u okviru Schengenskog sporazuma koje su neke zemlje već primjenile. Međutim, na daljnja pitanja nije htio odgovarati, kazavši da će EK nastaviti tražiti sveobuhvatno rješenje za izbjegličku krizu. (Tanjug)