INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

'Isprika žrtvama Oluje nije provokacija ni radikalna ideja'

29.07.2016 u 16:31

Bionic
Reading

Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj pokrenula je peticiju koju mogu potpisati svi građani i građanke Hrvatske kao simbolički akt isprike žrtvama zločina počinjenih u 'Oluji', a tim povodom te ponukani pojedinim negativnim reakcijama uputili su dopis medijima kako bi pojasnili njezinu svrhu koja, ističu, 'nije ni provokacija, ni radikalna ideja'

S obzirom na to da je peticija poprilično zanemarena u medijima u Hrvatskoj, upozorava Inicijativa mladih za ljudska prava i da dobivaju različite negativne reakcije, željeli su dodatno pojasniti zašto ju pokrenuli i s kojom idejom, a od medija, naglašavaju, ne traže da im budu medijski sponzori niti da s njima vode kampanju. Traže, kažu, samo da poprate ovu peticiju jer u Inicijativi 'vjeruju da ima značaj u kontekstu pomirenja i samo žele pravednu priliku za predstavljanje ove inicijative javnosti'.

'Imamo različita iskustva rata i Oluje'

'Među nama koji smo pokrenuli ovu peticiju ima mladih s vrlo različitim iskustvima rata i ‘Oluje’. Neki od naših roditelja su u ‘Oluji’ sudjelovali kao vojnici Hrvatske vojske. Nekima od nas je nakon ‘Oluje’ omogućen povratak u naše domove. Neki od nas su 1991. godine, pred udruženim zločinačkim pothvatom vođenim iz službenog Beograda bježali, sa svojim obiteljima, iz područja koje je kasnije okupirano. Nitko nam ne mora objašnjavati ili nas učiti o značaju i kontekstu ‘Oluje’ jer je to kontekst i naših zajednica i naših obitelji', poručuju iz Inicijative podsjećajući da su organizacija koja ovim temama pristupa ozbiljno.

'Ne bavimo se zločinima iz prošlosti površno, već ih detaljno istražujemo i analiziramo kako bi naša generacija i generacija naše djece odrastala u društvu u kojem nema tabu tema i u kojem se dobro osjećaju ljudi različitih obiteljskih i osobnih perspektiva i svjetonazora; društvu koje dozvoljava razlike i tamo gdje je to najteže. Ipak, često smo izloženi optužbama kako djelujemo protiv interesa Republike Hrvatske. Ove optužbe snažno odbacujemo. Uvjereni smo kako su naš zajednički interes država i društvo koji su temeljeni na istini i pravdi, a ne na poricanju i autoritarnom nametanju jednog, u kamenu upisanog narativa', poručuju iz Inicijative mladih za ljudska prava u Hrvatskoj podsjećajući da se i njihove kolegice i kolege koji rade u drugim zemljama također suočavaju sa sličnim optužbama.

'Peticija za pristojnije društvo'

'Ova peticija isprike svakako je peticija za pristojnije društvo', napominju dodaući: 'Bez obzira na kontekst, činjenica je da su u ‘Oluji’ ubijeni brojni civili i nevini ljudi. Činjenica je da su mnogi pobjegli u strahu, od kojih velik broj nije imao nikakve veze s političkim planovima vodstva Jugoslavije ili tzv. Republike Srpske Krajine. Činjenica je da pravosuđe nije adekvatno odgovorilo na ove zločine. Činjenica je da tim ljudima - mladima koji su odrastali u izbjeglištvu, starcima koji nisu mogli provoditi mirovinu u svojim kućama, roditeljima koji su bježali kako bi spasili svoju djecu - isprika ima simbolički značaj, u nedostatku pravde'.

'Činjenica je, također, da u našem društvu ima onih koji žele reći ‘oprosti’. Ima nas koji to želimo reći čak ako to nismo čuli za svoja stradanja i stradanja svojih najbližih. Ima nas koji razumijemo da zločini nisu bili izbor ogromnog broja građana. Ima nas koji se želimo od tih zločina ograditi i nastaviti dalje, na principima razumijevanja i tolerancije. Ima nas koji pamtimo žrtve neovisno o tome iz kojeg plemena ‘iz stoljeća 7.’ potječu', napominju iz Inicijative uvjereni da takvih ima 'i među gledateljima, slušateljima i čitateljima'.