'Družeeee, pa držimo se riči'

Isplivale poruke kojima je Rimac sređivala državne ispite: 'Brat od Gabi polaže', 'Vozač ministra Medveda, molim te'

28.08.2020 u 23:12

Bionic
Reading

Telegram je objavio sadržaj nekih poruka zbog kojih je proširena istraga protiv Josipe Rimac. Jedna od njih odnosi se na brata bivše ministrice Gabrijele Žalac kojeg je Rimac posredno 'pogurala' na državnom ispitu

Da je Josipa Rimac, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave, pomagala srediti prolazak na državnom stručnom ispitu svojim prijateljima i stranačkim kolegama, USKOK je zaključio iz poruka pronađenih u njezinom mobitelu nakon uhićenja.

Upravo poruke koje datiraju još u zimu 2018., novi su dokazi što su ih istražitelji priložili šireći istragu protiv nje i još 13 suosumnjičenih. Telegram doznaje detalje komunikacije za koju USKOK tvrdi da inkriminira Rimac i ljude s kojima je kontaktirala.

Kad joj je, kako proizlazi iz njezinih poruka koje su pronašli istražitelji, bivša ministrica Gabrijela Žalac javila da joj brat polaže državni stručni ispit, Josipa Rimac tu je informaciju proslijedila Tereziji Marić, načelnici Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja u Ministarstvu uprave, na koju je, kako smo već javljali, također proširena istraga.

“Brat od Gabi polaže”, rekla joj je dodajući da on radi u Gradu Zagrebu i da “malo pripaze”, navodi se među dokazima. Brat Gabrijele Žalac, koji inače radi kao pomoćnik pročelnice za energetiku u Gradu Zagrebu 25. svibnja 2019. doista je položio državni stručni ispit.

  • +12
Josipa Rimac Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nekoliko mjeseci kasnije, krajem kolovoza 2019., navodi USKOK, Rimac je kontaktirao i poznati zlatar Paško Dodić. Snimljeno je kako ju je nazvao i rekao joj da jedan od vježbenika iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba dolazi na državni stručni ispit.

“Tek je danas dobio literaturu i boji se doći mami doma ako ne položi”, objašnjava joj Dodić. Ona nakon toga navodno govori Tereziji Marić da na tog kandidata “pripazi”.

Kad joj je Dodić, prema podacima iz mjera tajnog nadzora, povratno javio da je njegov poznanik prošao, Rimac mu uzvraća: “Družeeee, pa držimo se riči”. Dodić je, kako tvrdi USKOK, kod Josipe Rimac urgirao i početkom ove godine za jednu stručnu suradnicu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Ona je državni stručni ispit položila 22. veljače, a Dodić je sada osumnjičen.

Dvoje državnih tajnika iz Ministarstva branitelja Ivan Vukić i Nevenka Benić, koji su također pod istragom, navodno su urgirali za jednog ministrovog vozača, te jednu stručnu savjetnicu. Oni su na državni stručni ispit izlazili u ljeto prošle godine.

“Jesi li što poduzela u vezi onog vozača. Aj molim te. Dobar vozač al za struč. treba pomoć”, napisao je, prema USKOK-ovim informacijama, Vukić Josipi Rimac. Ona je nakon toga proslijedila poruku Tereziji Marić: “Vozač ministra Medveda, molim te”. Ovaj vozač ispit je položio 7. rujna 2019. godine.