odluka suda

Josipa Rimac ostaje u istražnom zatvoru

28.08.2020 u 15:51

Bionic
Reading

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda produljio je u petak istražni zatvor bivšoj državnoj tajnici i nekadašnjoj kninskoj gradonačelnici Josipi Rimac za još dva mjeseca zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Nakon što je Uskok u srijedu treći put proširio istragu protiv Rimac tužiteljstvo je zatražilo da joj se istražni zatvor produlji za još 60 dana, a u proširenju istrage ispitat će se dodatnih 27 predloženih svjedoka, doznaje Hina od glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića.

Josipa Rimac, koja je od kraja svibnja u istražnom zatvoru u Remetincu, u četvrtak je u sklopu novog proširenja istrage ispitana u Uskoku gdje je izjavila da se ne osjeća krivom. Iznoseći svoju obranu, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave nije željela odgovarati na pitanja tužiteljstva.

Neslužbeno se doznaje da je trećim proširenjem istrage obuhvaćena bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac koja je navodno poticala Rimac da njezinu bratu osigura da položi državni ispit bez obzira je li to zaslužio.

Uskok je obuhvatio još cijeli niz takvih slučajeva namještanja polaganja državnog stručnog ispita preko Josipe Rimac. Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se navodno tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveđa. Osim njega, Uskok je pokrenuo istragu i protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

Prema izvorima bliskim istrazi, sređivanje polaganja spomenutog ispita preko Rimac i njezinih veza u Ministarstvu uprave - suokrivljena je najmanje jedna službenica tog ministarstva - stavlja se na teret i donedavnom ravnatelju Policijske akademije, sada umirovljenom Dubravku Novaku, ravnatelju Carinske uprave Hrvoju Čoviću, glavom tajniku Ministarstva zdravstva Veliboru Drakuliću, savjetnici ministrice poljoprivrede Aniti Validžić te zamjenici načelnika Općine Gvozd Mariji Idžan, kao i poznatom zagrebačkom zlataru Pašku Dodiću.

Suokrivljeno je i nekoliko javnosti nepoznatih osoba koje su preko ove veze izašle na državni stručni ispit.

Nakon što je koncem lipnja pokrenut kazneni progon protiv člana Uprave HEP-a Saše Dujmića zbog nezakonitog primanja u stalni radni odnos u sustav HEP-a sestre Josipe Rimac, sada je Uskok tu točku optužbe proširio i na direktora HEP-ODS-a Nikolu Šulantića.

Proširenjem proširenjem istrage obuhvaćen je i donedavni pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i energetiku Domagoj Vajidžić, inače suprug već spomenute Anite Vajidžić koja je s Rimac rodbinski povezana, a koji je u četvrtak razriješen dužnosti.

Josipa Rimac u pritvoru je od kraja svibnja. U Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija koji su pušteni da se brane sa slobode.