ZLOČIN U AFGANISTANU

Islamski radikali otrovali 150 učenica

17.04.2012 u 16:16

Bionic
Reading

Oko 150 afganistanskih srednjoškolskih učenica otrovalo se u utorak zatrovanom vodom u svojoj školi na sjeveru zemlje, a vlasti odgovornost pripisuju radikalnim konzervativcima koji se protive obrazovanju žena

Sve djevojke nakon trovanja dobile su snažnu glavobolju i povraćanje, pri čemu su neke ostale u bolnici u kritičnom stanju, a druge su nakon liječničke obrade puštene kućama, rekli su dužnosnici.

'Apsolutmo smo sigurni da je voda koju su pile tijekom nastave otrovana. To su napravili ili protivnici školovanju djevojaka ili neodgovorne naoružane osobe', rekao je Jan Mohamad Nabizada, glasnogovornik uprave za školstvo provincije Tahar.

Vlasti su sigurne da je riječ o namjernom trovanju zato što veliki spremnik, iz kojeg se toči voda u pehare iz kojih su nesretne djevojke pile nije kontaminiran, ali zasad nije optužena ijedna organizacija imenom.

'Ovo nije prirodna bolest. To je namjeran čin trovanja djevojaka', rekao je Hafizulah Safi, voditelj odjela za javno zdravstvo Tahara.


Od rušenja talibanskog režima u Afganistanu 2000. ponovno je uspostavljeno obrazovanje djevojaka, koe su oni zabranili, ali povremeno se događaju napadi na učenice, učitelje i škole, najčešće na konzervativnijem jugu i istoku zemlje, gdje talibani imaju najveću potporu.