krvavi napad

Islamska država preuzela odgovornost za napad na sirijske vojnike, ubijeno ih 26

11.08.2023 u 22:19

Bionic
Reading

Džihadistička skupina Islamska država (IS) preuzela je u petak odgovornost za napad na sirijske vojnike kojih je najmanje 26 ubijeno, a riječ je o trećem i najkrvavijem napadu od početka kolovoza, u pustinjskom području na istoku Sirije

IS je nedavno pojačao napade u Siriji, osobito s pustinjskih područja, kamo su se njegovi borci povukli pošto su 2019. izgubili velik teritorij koji su kontrolirali u toj zemlji. Od tada su ubijena četvorica njegovih vođa.

"Borci IS-a su u četvrtak postavili zasjedu autobusu sirijske vojske koji je prevozio vojnike, na istoku pokrajine Deir Ezzora, pucajući u njih iz lakog i srednje teškog oružja", rekla je u petak nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Kako navodi ta organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji i sa širokom mrežom izvora u Siriji, "najmanje 26 vojnika je ubijeno i jedanaest je ranjeno". U ranijem izvješću spominjala su se najmanje 23 mrtva.

IS je preuzeo odgovornost za napad rekavši da je postavio zasjedu "dvama vojnim autobusima" koje je napao "teškim oružjem i raketama", piše u priopćenju Amaqa, tijela džihadističke skupine za komunikaciju s javnošću. Ovo je treći velik napad IS-a na sirijsku vojsku od početka kolovoza i najkrvaviji, rekao je ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahmane.

"IS je nedavno pojačao napade (...) u poruci kojoj je bio cilj objaviti da je skupina još prisutna i aktivna unatoč smrti svojih vođa", rekao je Abdel Rahmane za AFP.

Poraz IS-a u Siriji proglašen je 2019. - a u Iraku 2017. - ali je koalicija ostala u zemlji kako bi se borila s džihadističkim ćelijama koje ondje još djeluju.

U sukobu u Siriji izginulo je od 2022. pola milijuna ljudi, uništena je infrastruktura i raseljeno milijun ljudi.