UDAR NA SAD

Iranci u velikom cyber napadu ruše američke banke

29.09.2012 u 13:05

Bionic
Reading

U protekla dva tjedna hakeri su se okomili na američke banke, a neki sigurnosni stručnjaci kažu da je ovo jedan od najvećih cyber napada zabilježenih do sada, prenosi Dnevni Avaz

Od 19. rujna pa do jučer napadnute su Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo, U.S. Bank i PNC Bank, čije su internetske stranice bile nedostupne, a korišteni su DDoS napadi pri čemu se na napadnute stranice usmjerava velika količina prometa, zbog čega dolazi do njihova rušenja, prenosi Dnevni Avaz

Dmitri Alperovitch iz sigurnosne kompanije CrowdStrike rekao je novinarima CNN-a da su ovi napadi deset do dvadeset puta veći u odnosu na klasične napade te da su dvostruko veći u odnosu na do sada najveće napade. Iako na CNN-u kažu da su DDoS napadi učinkovit alat za rušenje stranica, ali da se putem njih napadači ne mogu dokopati nikakvih informacija vezanih uz račune klijenata koje bi naknadno mogli isprazniti, u jednom ranijem intervjuu za Reuters Dan Holden iz Arbor Networksa upozorio je da bi ovakvi napadi mogli biti samo diverzija za puno kompleksnije operacije putem kojih bi se hakeri dokopali novca iz banaka.

Trenutačno nije poznato tko stoji iza udara na američke banke, no mnogi sumnjaju da oni potječu iz Irana. Senator Joe Lieberman vjeruje da je to odgovor Irana na ekonomske sankcije koje su im nametnule zapadne zemlje. Osim na sankcije, ovo bi mogao biti i odgovor Iranaca na ranije cyber napade s virusima Stuxnet i Flame koje su, kako smatraju brojni mediji i sigurnosni stručnjaci, pokrenuli Amerikanci i Izraelci.

Odgovornost za napade preuzela je izvjesna grupa Izz ad-Din al-Qassam Cyber Fighters, koja je povezana s Hamasom, no na CNN-u kažu da dio stručnjaka smatra da oni samo žele iskoristiti situaciju i promovirati se jer su njihove dosadašnje cyber akcije bile slabo koordinirane i puno manjeg intenziteta.