PROJECT LOON

Google od UN-a zatražio zračni prostor za svoje internet-balone

03.10.2016 u 08:42

Bionic
Reading

Google od zemalja članica UN-a službeno zatražio pristup zračnom prostoru za svoj Project Loon. X Lab u sklopu Googlea ima ideju kreirati mrežu balona koji 'plutaju' stratosferom i pružaju snažan 4G signal s internetom prema tlu

Test u kojem 'umjetna inteligencija' zadržava balone na svom mjestu prošao je izvrsno pa ne čudi kako kompanija sada širi opseg projekta. U sklopu toga su od brojnih zemalja zatražili mogućnost suradnje kako bi nastavili dalje testirati stvari - i doveli internet u zabačena i nerazvijena područja.

Inicijativa Project Loon počela je 2013. godine, a do danas su baloni značajno napredovali svojim mogućnostima, baš kao i sustavi za njihovo lansiranje i održavanje. Upravo ovo je spomenuo X Lab u službenom dokumentu upućenom UN-ovoj agenciji ICAO (International Civil Aviation Organization).


Google napominje kako baloni sada mogu biti na mjestu 'debelo iznad ciljanih 100 dana' te se mogu prilagođavati svim vremenskim uvjetima za maksimalno održavanje kvalitetnog signala prema tlu. Projekt je u finalnim koracima po pitanju sigurnosnih planova i postavljanja glavnog centra.

Via Phys.org