PRIJETI ZAVRŠNA BITKA

Iran, Rusija i Turska odlučuju o sudbini sirijske pokrajine kojoj prijeti humanitarna katastrofa

07.09.2018 u 13:16

Bionic
Reading

Predsjednici Irana, Rusije i Turske sastaju se u petak u Tabrizu na sjeverozapadu Irana kako bi odlučili o budućnosti sirijske pokrajine Idlib u jeku strahova od izbijanja humanitarne katastrofe u zadnjem većem uporištu pobunjenika u Siriji, javljaju svjetski mediji.

Stotine civila pobjegle su iz te pokrajine u četvrtak dok se vladine snage i njezini saveznici pripremaju za možda posljednju i najkrvaviju bitku u razornom sedmogodišnjem građanskom ratu u Siriji, javlja France 24.

Idlib i susjedna područja, koje su pobunjenici zauzeli 2015., zadnji su veliki komad sirijskog teritorija pod kontrolom pobunjenika, a tamo živi oko tri milijuna ljudi, od kojih je, prema podacima UN-a, pola raseljeno iz drugih dijelova zemlje.

Susjedna Turska, koja podržava sirijske pobunjenike, strahuje da bi napad mogao izazvati priljev očajnih Sirijaca na njezine granice.

Međutim, Rusija i Iran, koju podupiru sirijskog predsjendika Bašara al Asada, zakleli su se da će iskorijeniti "teroriste" a Asad je odlučan u tome da povrati kontrolu nad cijelom zemljom.

Iranski predsjednik Hasan Rohani ugostit će danas u Tabrizu predsjednike Rusije i Turske, Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana.

Unatoč zabrinutosti zbog Idliba, tri će čelnika pokušati zaštititi svoje vlastite interese nakon velikih vojnih i diplomatskih ulaganja u Siriju, piše Reuters.

Uoči summita Rohani se sastaje s Erdoganom, koji dolazi s visokim izaslanstvom u kojemu su, među ostalima, ministri obrane, vanjskih poslova, financija i šef obavještajne službe.

  • +12
Ratna razaranja u sirijskom Idlibu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nakon susreta Erdogan i Rohani održat će razgovore s Putinom.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je u srijedu kako Rusija očekuje od summita da se razjasni vojna situacija u Idlibu.

Ruski su dužnosnici također jasno rekli da militanti moraju biti istjerani iz Idliba.

Turska želi naći "trajno rješenje" sukoba putem razgovora, rekao je Erdogan.

Ankara tvrdi da bi sveopći napad na Idlib bio humanitarna katastrofa te da bi mogao dovesti do prelijevanja novog vala izbjeglica u Tursku.