VELEPOSLANIK U HRVATSKOJ

'Iran poziva Bliski istok da se odrekne nuklearnog oružja'

12.02.2013 u 11:39

Bionic
Reading

Islamska Republika Iran u ponedjeljak je proslavila 34 godine od Islamske revolucije. I Veleposlanstvo Islamske Republike Iran u Hrvatskoj obilježilo je godišnjicu Revolucije u Zagrebu. 'Mirna koegzistencija, promicanje prijateljskih bilateralnih odnosa i međusobnog poštovanja sa svim zemljama, širenje regionalne i međunarodne suradnje su važni elementi na kojima ustrajava iranska vanjska politika', kazao je tom prilikom veleposlanik Irana u Hrvatskoj Mohsen Sharif Khodaei

'Iran je odigrao značajnu ulogu u stvaranju civilizacije i kulture ljudskog društva i nikako se ne može zanemariti udio Irana na tom području', istaknuo je u svom govoru veleposlanik Mohsen Sharif Khodaei.

'Danas, nakon više od tri desetljeća, milijuni Iranaca širom zemlje slave 34. godišnjicu Islamske revolucije manifestirajući solidarnost i podršku principima Islamske revolucije u održanju nacionalnog jedinstva, neovisnosti, slobode i teritorijalnog integriteta', dodao je veleposlanik.

Sharif Khodaei je naglasio kako je unatoč osmogodišnjem nametnutom ratu, kao i svim sankcijama, Iran ostvario zamjetna dostignuća na svim poljima, a osobito u znanosti i tehnologiji, naprimjer u nanotehnologiji, biotehnologiji, zrakoplovnoj i svemirskoj tehnologiji, te da lansiranje satelita u orbitu svrstava Iran među 10 vodećih zemalja na svijetu, a posjedovanje ove tehnologije čini ostvarivim plan slanja čovjeka u svemir u sljedećih nekoliko godina.

'Iranski narod koristi proslavu 34. obljetnice Revolucije kako bi podsjetio na njenu poruku mira, pravde i ljudskog dostojanstva. Mirna koegzistencija, promicanje prijateljskih bilateralnih odnosa i međusobnog poštovanja sa svim zemljama, širenje regionalne i međunarodne suradnje su važni elementi na kojima ustrajava iranska vanjska politika. Iran je odigrao značajnu ulogu u stabiliziranju i uspostavi mira u regionalnim sukobima, poduzimajući učinkovite mjere. Suprotstavlja se bilo kakvom miješanju u unutarnje poslove drugih zemalja, dok ustrajava na uspostavi mira i sigurnosti u svim zemljama, a osobito nama susjednim, Iraku, Afganistanu i Siriji', kazao je Sharif Khodaei.

Što se tiče pitanja nuklearne energije, Sharif Khodaei je u svom govoru naglasio kako se radi o miroljubivom programu.

'Iran čvrsto vjeruje da sve zemlje svijeta imaju legitimno pravo na korištenje nuklearne energije u miroljubive svrhe. Ovaj stav je potvrđen deklaracijom summita Pokreta nesvrstanih održanog u kolovozu 2012. u Teheranu. Miroljubive aktivnosti Irana odvijaju se u okvirima propisa postavljenih od strane IAE-e (Međunarodna agencija za atomsku energiju) i NPT-a (Ugovor o neširenju nuklearnog oružja). Iran se protivi širenju bilo kakvog oružja za masovno uništenje u svijetu.Nuklearna tehnologija Irana je u potpunosti usmjerena ka miroljubivim ciljevima i u potpunosti se primjenjuje pod nadzorom Agencije. Iran je zemlja suosnivač NPT-a, i od 1974. poziva da Bliski istok postane zona bez nuklearnog oružja', rekao je veleposlanik.

Sharif Khodaei je podsjetio kako je Iran među prvim muslimanskim i azijskim zemljama priznao Hrvatsku neovisnost još u travnju 1992. i uspostavio s njom diplomatske odnose.

'U lipnju 2012. obilježili smo 20 godina od uspostave diplomatskih odnosa. Kroz protekla dva desetljeća razvili su se prijateljski bilateralni odnosi među dvjema državama. Razmjena posjeta predsjednika država, predsjednika parlamenata, parlamentarnih grupa prijateljstva, ministara i drugih visokih dužnosnika, u cilju razmjene stajališta, neka su od glavnih postignuća. U svjetlu tih napora, odnosi dviju država na svim su poljima zabilježili napredak, ali uvjereni smo da postoje veliki potencijali za suradnju među dvjema zemljama na raznim poljima, posebno u znanosti i gospodarstvu, od interesa za oba naroda što, naravno, zahtijeva više napora i suradnje', zaključio je iranski veleposlanik.

Među gostima na proslavi 34. godišnjice Revolucije bile su brojne poznate ličnosti iz svijeta politike, kulture i javnog života. Između ostalih, bili su bivši predsjednik Stjepan Mesić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Ćiro Blažević, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić, Nenad Stazić, zamjenik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, bivši ministar vanjskih poslova i promatrač u Europskom parlamentu Tonino Picula, povjesničar Tvrtko Jakovina, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac, čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, te brojni poslovnjaci, predstavnici Katoličke crkve, veleposlanici i vojni atašei.