NEOVISNA ISTRAGA UTVRDILA

Iran nije poticao nerede u Bahreinu

bahrein barikade

bahrein barikade

Izvor: Reuters / Autor: Hamad I Mohammed

Neovisno povjerenstvo osudilo je vladinu pretjeranu i neopravdanu uporabu sile u gušenju prosvjeda u Bahreinu, u izvješću objavljenom u srijedu u kojem ne nalazi dokaza da je nemire početkom godine poticala Islamska Republika Iran

Vlada, koja je to povjerenstvo zadužila za istragu prosvjeda što su u veljači i ožujku potresli tu kraljevinu u Perzijskom zaljevu, 'pozitivno je prihvatila rezultate istrage'.

Vlasti su 'pretjerano i neopravdano pribjegavale sili', a napose radi'"zastrašivanja' prosvjednika, rekao je predsjednik povjerenstva, pravnik Šerif Basiuni

Izvješće osuđuje 'mučenja' kojima su vlasti podvrgnule prosvjednike kako bi ih iz njih 'iznudili priznanja', rekao je Basiuni. To su činili protivno 'naredbama vlade', rekao je, ali također izrazio žaljenje što vlasti takvu praksu nisu sankcionirale.

U protuvladinim prosvjedima ubijeno je 35 osoba, od kojih 30 civila i pet pripadnika sanga reda, navodi se.

Prikupljeni dokazi nisu pokazali nikakve jasne veze da je Iran bio upleten u prosvjede, kao što su optuživale bahreinske vlasti, objavilo je povjerenstvo.

Nakon objave izvješća bahreinski kralj obećao je reforme koje bi trebale ubrzati nacionalnu pomirbu. 'To je jedini način da postignemo nacionalno razumijevanje', rekao je Hamad Ben Isa Al-Kalifa iz sunitske dinastije Al-Kalifa koja vlada Bahreinom s većinskim šijitskim stanovništvom.

Kralj je optužio šijitski Iran za 'poticanje sektaških nemira' kazavši da je to 'očito i neprihvatljivo zadiranje u naša unutarnja pitanja'. Također je rekao da Iran teži destabilizirati sve zemlje članica Zaljeva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi