pojačanje za flotu

Iran ima novi brod u Kaspijskom jezeru, a evo kojih pet zemalja se tamo bori za prevlast

27.12.2023 u 09:43

Bionic
Reading

Iran je početkom studenog predstavio novi ratni brod u sklopu svoje flote na Kaspijskom jezeru. Time je ojačao i pomorsku izgradnju među pet zemalja koje dijele najveće jezero na svijetu

Deylaman, fregata iranske domaće proizvodnje od 1400 tona, dodana je floti na svečanosti krajem studenog. Brod je druga od iranskih fregata klase Jamaran. (Prvi je potonuo tijekom oluje u Kaspijskom jezeru 2018.). Iranski državni mediji pohvalili su se sofisticiranošću novog broda, ističući da može istovremeno pratiti 100 ciljeva različitih vrsta i lansirati krstareće rakete, piše Business Insider.

Jezero s pet flota

Rusija je dugo uživala pomorsku nadmoć u Kaspijskom jezeru. Prije nego što se Sovjetski Savez raspao, Iran je bio jedina druga zemlja koja je graničila s njima na jezeru, a Teheran nije značajno ulagao u izgradnju pomorske imovine tamo sve do kraja Hladnog rata. Ruska kaspijska flotila uključuje fregate klase Gepard i korvete klase Buyan, znatno veća plovila od brodova u kaspijskoj floti Azerbajdžana, Kazahstana i Turkmenistana. S druge strane, ostale četiri flote Kaspijskog jezera modernije su od ruske flotile.

Kazahstan, koji nije naslijedio ratne brodove od Sovjetskog Saveza kada se raspao, ima više brodova na Kaspijskom jezeru nego Rusija ili Azerbajdžan, iako su ti kazahstanski ratni brodovi znatno manji od svojih ruskih i azerbajdžanskih pandana. Turkmenistan se također natječe za 'drugo mjesto' nakon ruske flotile.

Strateška dubina

Rusija je koristila svoje ratne brodove na Kaspijskom jezeru kako bi demonstrirala novo naoružanje i svoj vojni doseg. Neki od tih brodova naoružani su krstarećim projektilima Kalibr, koji su ispaljeni na ciljeve u Siriji 2015. i Ukrajini 2022. Pokretanje napada iz Kaspijskog jezera 'daje Rusiji stratešku dubinu i stupanj zaštite koji se ne može naći u spornijim područjima, poput istočnog Mediterana ili Crnog mora', napisao je ranije ove godine Luke Coffey, viši suradnik Hudson instituta, američkog think tanka.

  • +17
Iranski ratni brod Deylaman Izvor: Profimedia / Autor: Iranian Army Office / Zuma Press / Profimedia

Ruska kaspijska flotila postala je posebno važna otkako je Moskva napala Ukrajinu u veljači 2022. Ubrzo nakon te invazije, Turska je zatvorila turske tjesnace koji povezuju Crno more sa Sredozemljem, gdje Rusija ima pomorsku bazu. To je zatvaranje spriječilo Rusiju da pojača svoju crnomorsku flotu brodovima iz svojih drugih flota, ali brodovi ruske kaspijske flotile mogu pristupiti Crnom moru kroz kanal Volga-Don. Prepoznajući važnost i vrijednost ovog kanala, Rusija ulaže milijardu dolara u njegovu modernizaciju.

Suradnja i konkurencija

Sve države s ratnim brodovima na Kaspijskom jezeru uvijek potvrđuju svoje miroljubive namjere. Prilikom predstavljanja Deylamana, načelnik glavnog stožera iranskih oružanih snaga rekao je da je Kaspijsko jezero 'jezero mira i prijateljstva' gdje iranske snage služe 'miru, sigurnosti komercijalnih flota, suočavanju s teroristima i mogućim incidentima u budućnosti'. Unatoč takvim tvrdnjama, pet zemalja još uvijek se nije dogovorilo o razgraničenju Kaspijskog jezera i njegovih bogatih prirodnih resursa, koji uključuju zapanjujućih procijenjenih 48 milijardi barela nafte.

Za Rusiju i Iran, Kaspijsko jezero bilo je mjesto njihove vojne suradnje, koja je porasla na razinu bez presedana otkako je Moskva napala Ukrajinu 2022. Jezero je bilo ključni kanal za isporuke iranskog oružja Rusiji, a zapadne sile malo toga mogu učiniti da ih presretnu. Istovremeno, uvijek postoji rizik od sukoba na jezeru. Rastuća vojna suradnja Azerbajdžana s Turskom i Izraelom u posljednjih nekoliko godina izazvala je pažnju u Moskvi i Teheranu.

Snažna turska brodograđevna industrija mogla bi dovesti do toga da Azerbajdžan dobije veće i bolje naoružane ratne brodove, što bi mu dalo prednost pred ruskom i iranskom flotom. To bi Turskoj, članici NATO-a, također moglo osigurati vojni utjecaj na Kaspijskom jezeru zajedno s njezinom sve većom prisutnošću na susjednom Južnom Kavkazu, čemu bi se Iran i Rusija nesumnjivo protivili.

Sa svoje strane, Iran je u prošlosti javno prosvjedovao što je Azerbajdžan nabavio moćne izraelske protubrodske rakete Gabriel. Napetosti vjerojatno neće uskoro eskalirati, ali Kaspijsko jezero, s golemim prirodnim resursima na koje polažu pravo zemlje sa sve moćnijim mornaricama, moglo bi postati žarište u budućnosti, vjerojatno s širenjem sukoba i izvan bujnih obala jezera.