50 MILIJARDI DOLARA

Iran bi mogao zatražiti od SAD-a odštetu za sankcije

17.05.2016 u 11:31

Bionic
Reading

Iranski parlament je u utorak donio zakon koji obvezuje vladu da od Sjedinjenih Država zatraži isplatu odštete za 'neprijateljsko djelovanje i zločine' počinjene protiv Irana u zadnje 63 godine, objavila je državna televizija

'Vlada mora donijeti nužne mjere kako bi nadoknadila štetu (materijalnu i moralnu) koju su Sjedinjene Države nanijele' Iranu i njegovim državljanima u zadnje 63 godine, navodi se u tekstu.

U tekstu se spominje 'materijalna i moralna odšteta' koju je SAD prouzročio nakon državnog udara na nacionalističku vladu Mohamada Mosadeka 1953., pa tako i u vrijeme rata između Irana i Iraka (1980. - 1988.), za uništavanje naftnih platforma u Perzijskom zaljevu i američko špijuniranje Irana.

Zastupnici nisu odredili ukupan iznos odštete, ali je iranski potpredsjednik za parlamentarne poslove Madžid Ansari rekao tijekom parlamentarne rasprave da su 'iranski sudovi već presudili da SAD mora isplatiti odštetu od 50 milijarda dolara zbog svog neprijateljskog djelovanja' protiv Irana.