PORAZ ISLAMSKE DRŽAVE

Iračke snage preuzele kontrolu nad većinom rafinerije kod Baidžija

15.10.2015 u 15:54

Bionic
Reading

Iračke snage i šijitska milicija preuzeli su u četvrtak kontrolu od Islamske države nad većinom najveće nafte rafinerije u zemlji, izjavili su dužnosnici

To izvješće nije neovisno potvrđeno jer je preopasno za novinare da uđu u zonu sukoba oko rafinerije nedaleko od grada Baidžia, oko 190 kilometara sjeverno od Bagdada.

Rafinerija je u središtu napora za obuzdavanje Islamske države i već su se nekoliko puta mijenjale snage koje su je držale pod kontrolom od ratnog pohoda sunitskih islamističkih militanata na sjeverni Irak prošle godine. Islamska država kontrolira trećinu teritorija te zemlje.

Iračka vojska i dobrovoljačke snage, većinom šijitski muslimani, pokrenuli su u srijedu napad u svrhu preuzimanja kontrole nad Baidžijem i uspjeli su osvojiti većinu dijelova tog grada.

Glasnogovornik iračkih protuteroističkih snaga rekao je za Reuters da vladine snage nadziru ogroman energetski kompleks te da uklanjaju džepove otpora.

'Protuterorističke snage zajedno s dobrovoljcima imaju kontrolu nad svim ulazima u rafineriju i njezina postrojenja', rekao je Sabah al-Numani.