DUGO, TOPLO LJETO

Ipak zatopljenje za vikend!

  • Autor: tportal.hr/hrt.hr
  • Zadnja izmjena 21.05.2010 14:41
  • Objavljeno 21.05.2010 u 12:48
sunce, more, turisti, svibanj

sunce, more, turisti, svibanj

Izvor: Cropix / Autor: Marija Mihic / CROPIX

Iako bismo svi zaključili da je svibanj dosad donio neuobičajeno hladno vrijeme, podaci do 20. u mjesecu pokazuju da je srednja temperatura zraka uglavnom bila oko prosjeka (1961-1990) diljem RH. Ipak, najviše glavobolja zadala nam je silna kiša - količina oborina većinom je veća od prosjeka, nerijetko i znatno veća od njega, ustanovili su meteorolozi za HRT

Do kraja svibnja bit će toplije nego prošlih dana i danas, što i nije odveć teško...

Već za vikend najviša dnevna temperatura zraka bit će većinom iznad 20°C, a u prvom dijelu sljedećega tjedna u mnogim krajevima i oko 25°C. No ni sljedeći tjedan vjerojatno neće biti suh – od četvrtka ponovo raste vjerojatnost povremene kiše.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Dugo, toplo ljeto

Tromjesečna prognoza Odjela za vremenske analize i prognoze ulijeva optimizam. Srednja temperatura zraka predviđa se prosječnom ili malo višom od prosjeka, pri čemu je posebice na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije moguće i znatnije pozitivno odstupanje od prosječnih vrijednosti.

Na Jadranu će vjerojatno sva tri ljetna mjeseca biti toplija od prosjeka, a u kolovozu je najveća vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature diljem zemlje. Vjerojatnost ostvarenja prognoze je umjerena za veći dio kontinentalne Hrvatske te uglavnom velika za Jadran i unutrašnjost Dalmacije.

Pljuskovi neizbježni

Reuters

Reuters

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Stambolec

Ipak, velika je mogućnost pljuskova. Ukupna količina oborine očekuje se većinom oko prosjeka, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze, ali se ne smije isključiti mogućnost mjestimičnog znatnijeg pozitivnog odstupanja zbog obilnijih pljuskova, ponajprije na Jadranu.

Srednji tlak zraka predviđa se oko klimatološkog srednjaka, uz većinom umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze, pri čemu je na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije vjerojatnije manje negativno odstupanje, posebice zbog kolovoza.

Napomena: Iako se u idućem tromjesečju srednja temperatura zraka očekuje prosječnom ili malo višom od klimatološkog srednjaka, to ne znači da neće biti izraženijih hladnijih dana i/ili razdoblja. Isto tako, iako se količina oborine predviđa oko uobičajenih vrijednosti ili malo višom, to ne znači da neće biti dana i/ili razdoblja s izraženijim manjkom oborina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi