MEĐUNARODNI PREDSTAVNIK

Inzko u UN-u branio izbor Komšića: Izabran je po istim pravilima koja su vrijedila na prošlim izborima

06.11.2018 u 18:22

Bionic
Reading

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je u utorak pred Vijećem sigurnosti UN-a u New Yorku da je Željko Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH po istim pravilima koja su vrijedila na prošlim izborima, dodajući kako njegov izbor ipak osporavaju dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatske

Inzko je u pisanom dijelu izvješća naveo kako je Komšić pobijedio odlazećeg hrvatskog člana BiH Predsjedništva i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, sukladno propisima koji su vrijedili i na ranijim izborima.

"Komšićeva pobjeda nad odlazećim hrvatskim članom BiH Predsjedništva dovela je do reakcija brojnih dužnosnika HDZ-a BiH i susjedne Hrvatske koji tvrde da je taj izbor nelegitiman, nezakonit ili čak protudaytonski, nasuprot činjenici da su izbori provedeni sukladno istim pravilima koji su primjenjivani u svim proteklim izborima", naveo je Inzko.

"HDZ BiH i drugi upozorili su da bi izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva mogao izazvati krizu", rekao je Inzko, podnoseći polugodišnji izvještaj pred Vijećem sigurnosti.

U pisanom dijelu ocijenio je i kako inicijativu za promjenu izbornih propisa ne treba koristiti za tvrdnje da su postojeći izbori bili nelegalni.

"Dok bi neki željeli provesti političke ciljeve i promijeniti postojeći sustav, to se ne može koristiti da bi se negirao proces legalnosti procesa koji je proveden sukladno zakonu i mirovnom sporazumu; niti bi se to trebalo zloporabiti kako bi se opravdao budući bojkot ili blokade", dodao je visoki međunarodni predstavnik.

On je pred Vijećem sigurnosti dodao i kako neizmjena Izbornog zakona oko načina izbora zastupnika u Dom naroda Federacije može dovesti do krize vlasti.

Austrijski diplomat izrazio je i žaljenje što nije provedena presuda Suda za ljudska prava Sejdić-Finci koja se tiče diskriminacije manjina u procesu sudjelovanja na izborima.

Inzko je naveo i kako je Narodna skupština RS odbacila Izvještaj o Srebrenici u kojem se priznaje sudjelovanje vojske i policijskih snaga ovoga entiteta u genocidu. Kazao je kako je ovo izvješće bilo ključni korak prema pomirenju temeljen na konceptu pojedinca a ne kolektivne krivnje.

Kritizirao je i istupe novoizabranog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika za kojega je rekao da i dalje negira državu BiH, poziva na odcjepljenje Republike Srpske i ujedinjenje sa Srbijom.