ČEKA SE USTAVNI SUD

Inzko poništava odluke izbornog povjerenstva BiH

28.03.2011 u 12:30

Bionic
Reading

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko suspendirat će odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) kojima je poništen izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH, najavilo je u ponedjeljak nekoliko sarajevskih dnevnih listova

Prema navodima Dnevnog avaza, odluka da se posegne za ovakvom mjerom donesena je nakon konzultacija koje su u Uredu Visokog predstavnika (OHR) u nedjelju kasno navečer održali veleposlanici zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Neimenovani izvor iz OHR-a kazao je daće odluke SIP-a biti suspendirane da bi se izbjegao kolaps funkcioniranja federacije te kako bi ustavni sud tog entiteta mogao odlučiti o zakonitosti konstituiranja Doma naroda u nepotpunom sastavu odnosno izbora Živka Budimira za predsjednika entiteta, kao i dvojice njegovih zamjenika.

'Kako bi se onemogućile dalje pravne dvojbe te dalo priliku Ustavnom sudu FBiH da se očituje, posebice u odnosu na žalbe koje su podnijeli Borjana Krišto u svojstvu predsjednika FBiH i Vjekoslav Bevanda kao drugi čovjek vlade federacije, Visoki predstavnik donio je ovakvu odluku', kazao je 'Avazov' sugovornik.

Za to vrijeme vlada federacije, koju je imenovala koalicija predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP), nastavit će normalno funkcionirati.

Službena odluka OHR-a o suspendiranju mjera SIP-a trebala bi, kako se najavljuje, biti objavljena tijekom dana.

Avazov sugovornik je istaknuo da je cijela politička i pravna konfuzija počela onog trenutka kada su HDZ BiH i HDZ 1990. odlučili da ne konstituiraju županijske skupštine i ne izaberu zastupnike u Domu naroda federalnog parlamenta, a rok za to bio je 3. prosinca 2010. godine.