CILJ: DALJNJA PODJELA

Inzko Ban Ki-moonu: Vlasti RS-a grubo krše Daytonski sporazum

09.11.2016 u 15:37

Bionic
Reading

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ocijenio je tijekom susreta s glavnim tajnikom Ujedinjenih Naroda Ban Ki-moonom, do kojeg je došlo nakon podnošenja redovitog izvještaja pred Vijećem sigurnosti UN-a u New Yorku, kako su vlasti Republike Srpske provedbom nedavnog refenduma grubo prekršili Daytonski mirovni sporazum što ima za cilj daljnju podjelu zemlje

'Referendum održan 25. rujna bio je grubo kršenje mirovnog sporazuma. Iznad svega, to je bio napad na pravosuđe i vladavinu prava, koji su bili primarni ciljevi ovog čina', rekao je Inzko tijekom susreta s glavnim tajnikom UN-a. Po navodima iz Ureda visokog međunarodnog predstavnika, visoki predstavnik je ocijenio da održavanje referenduma ima i dugoročnije ciljeve osim tek zadržavanja prava Republike Srpske da obilježava 9. siječnja kao dan toga entiteta što je osporio Ustavni sud BiH.

'Ovim korakom bez presedana vlasti Republike Srpske su pokazale da ne smatraju obveznim poštivati odluke Ustavnog suda, što praktično znači da su izašli iz pravosudnog sustava ove zemlje', rekao je visoki predstavnik, dodajući da je cilj poteza vlasti u RS-u te još nekih političara daljnja podjela zemlje.

'Iako se lideri Bosne i Hercegovine i dalje obavezuju na reforme koje imaju za cilj europsku integraciju, usporedno s tim neki politički akteri nastavljaju s destruktivnim planovima i aktivnostima iz prošlosti, što ima za cilj daljnju podjelu ove zemlje', istaknuo je austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH.

Za vrijeme boravka u New Yorku, visoki predstavnik će se sastati sa stalnim predstavnicima nekoliko zemalja članica UN-a. Visoki predstavnik će u nastavku posjeta u Washingtonu razgovarati s pomoćnikom državnog tajnika i koordinatorom za obnovu i stabilizaciju, veleoposlanikom Davidom M. Robinsonom, i zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Brianom Hoyt Yeeom