ČVRST STAV

EK: Referendum u Republici Srpskoj je nezakonit

26.09.2016 u 14:11

Bionic
Reading

Europska komisija je ponovila u ponedjeljak da referendum koji je u nedjelju održan u bosanskohercegovčakom entitetu Republika Srpska nema pravnog utemeljenja te poziva sve strane u BiH da se suzdrže od poteza koji bi mogli voditi prema eskalaciji krize.

'Jučerašnji referendum nema pravnog temeljla budući da je Ustavni sud BiH odlučio suspendirati odluku o referendumu dok sud ne donese odluku o njezinoj ustavnosti. Taj referendum ne može promijeniti konačni i obvezujući karakter odluke Ustavnog suda BiH, stoga potičemo sve strane u zemlji da pitanja dana Republike Srpske riješe u postojećem ustavnom okviru', rekla je glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič.

'Važno je da se sve strane suzdrže od poteza koji mogu voditi prema eskalaciji situacije, da se fokusiraju na reforme koje su potrebne kako bi se BiH mogla suočiti s ekononskim i socijalnim izazovima i koji je mogu približiti europskom putu', dodala je Kocijančič. I prije referenduma, Zapad je upozoravao da se odluke ustavnog suda BiH moraju poštovati.

Građani srpskog entiteta u BiH bili su pozvano izjasniti se o tome o tome hoće li se 9. siječnja nastaviti obilježavati kao dan RS-a, koji je ustavni sud proglasio neustavnim.