PREDSTAVNICI DES-A KOD JOSIPOVIĆA

Invalidi moraju biti iznad stranačkih interesa

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.08.2010 16:33
  • Objavljeno 10.08.2010 u 14:52
DES-ovci kod Josipovića

DES-ovci kod Josipovića

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo splitske Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES te pritom naglasio da pitanje osoba s invaliditetom 'nije pitanje strančarenja, već provođenja Ustava' i da je postupak izbora ravnatelja te ustanove nužno provesti u skladu sa zakonom, vodeći računa o interesima osoba s invaliditetom

'Drago mi je da sam čuo da se cijela priča želi i hoće izdići iznad stranačkih interesa. Pitanje osoba s invaliditetom nije pitanje strančarenja, već pitanje provođenja Ustava i prihvaćanja Hrvatske kao socijalne države', naglasio je Josipović nakon razgovora kojem su nazočili i sindikalni predstavnici te saborski zastupnici SDP-a Arsen Bauk i Vesna Škulić

Četiri radnika DES-a prošlog su tjedna prekinula sedmodnevni štrajk glađu zbog, sada već poništenog, natječaja za novog ravnatelja te tvrtke, nezadovoljni što je izabran Marijo Meštrović, za kojeg se smatra da uživa potporu gradonačelnika Željka Keruma, dok radnici žele da ravnatelj ustanove i dalje ostane Ivan Grbić

Predstavnici DES-a informirali su predsjednika Josipovića o tom problemu.

'U odnosu na poništeni natječaj, očekujem, a mislim da je to legitimno i ljudi to očekuju, da se provede zakonit postupak i da se u postupku izbora ravnatelja maksimalno vodi računa o osobama s invaliditetom, jer ta ustanova služi njima', rekao je predsjednik.

U razgovoru su predstavnici DES-a, dodao je, izrekli i 'neke sumnje da netko možda planira drugu budućnost DES-a koja nije usmjerena prema osobama s invaliditetom'.

'Ja sam uvjeren da do toga neće doći i očekujem od svih nadležnih tijela, na gradskoj, županijskoj i državnoj razini, da osiguraju provođenje zakona i prije svega da osiguraju interese osoba s invaliditetom.'

Podsjetio je pritom da je Hrvatska potpisnica konvencije koja utvrđuje prava osoba s invaliditetom, a u njoj se, kazao je, govorilo i o sudjelovanju u odlučivanju osoba s invaliditetom.

Istaknuo je i da je Hrvatska prema Ustavu socijalna država te se 'mora skrbiti o pripadnicima društva koji su zbog bolesti u lošijem položaju od ostalih građana'.

'Najvažniji je dio politike prema osobama s invaliditetom njihovo puno uključivanje u zajednički život, a nezaobilazan dio toga je uključivanje u radni proces', kazao je Josipović.

Regionalni povjerenik Hrvatske udruge sindikata Jozo Marić izrazio je izuzetno zadovoljstvo sastankom i rekao da se predsjednik Josipović složio sa stavom sindikata da se 'definitivno makne politika iz DES-a'.

Zahvalio je predsjedniku zbog podrške na 'micanju politike iz DES-a' da se više ne bi događalo, kako je rekao, da radnici strepe svake četiri godine kad dođe do promjene vlasti da će se unutar DES-a raditi ružne stvari i koristiti invalide da bi se provela određena politika u toj ustanovi.

Najavio je i da će zatražiti što skoriji sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor.

'Upoznat ćemo i predsjednicu Vlade i tražit ćemo od nje da se učini sve da se konačno makne politika iz DES-a, jer je to ustanova za invalide', rekao je i dodao da sindikatima 'nakon dobivene bitke preostaje dobiti i rat'.

U ime zaposlenika, predsjedniku Josipoviću je zahvalio Pero Baučić, radnik sa 32 godine staža u DES-u.

Splitski SDP pokrenuo je inicijativu za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća Splita na kojoj bi se trebalo raspravljati o zahtjevu za opozivom Upravnog vijeća DES-a koji je peticijom zatražilo 140 od 209 radnika DES-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi