KERRY U PARIZU

'Interes SAD-a je uspjeh Francuske u Maliju'

27.02.2013 u 14:34

Bionic
Reading

Nakon posjeta Londonu i Berlinu novi šef američke diplomacije John Kerry u srijedu je doputovao u Pariz gdje će u razgovorima s francuskim domaćinima dominirati tema rata u Maliju

Kerryja je jutros primio francuski predsjednik Francois Hollande, a potom je predviđen radni ručak s kolegom Laurentom Fabiusom. Glavna tema njihova razgovora bit će pitanje rata u Maliju, državi u kojoj su prije mjesec i pol intervenirale francuske vojne snage nastojeći pomoći lokalnim snagama da protjeraju naoružane islamiste.

Visoki francuski i američki dužnosnici raspravljat će i o perspektivi razmještanja UN-ovih snaga za održanje mira u toj zemlji te nastojati izgladiti međusobne nesuglasice u pogledu ovog problema. 'Dolje se vodi zajednička borba. Mi bismo željeli da Francuzi uspiju, jer je to u našem zajedničkom interesu', izjavio je visoki dužnosnik State Departmenta koji je želio ostati anoniman.

Kerry bi europsku turneju trebao nastaviti putovanjem u Rim gdje će sutra prisustvovati konferenciji Prijatelja sirijskoga naroda.