nova analiza

Institut za rat: Lukašenkova uloga u zaustavljanju pobune je ponižavajuća za Putina

25.06.2023 u 07:37

Bionic
Reading

Pobuna Jevgenija Prigožina možda je propala, ali Kremlj se sada suočava s duboko nestabilnom situacijom, objavio je u svojoj analizi Institut za proučavanje rata (ISW).

Neuspjela pobuna i 'kratkoročno rješenje' u obliku očitog primirja s Wagnerovom grupom vjerojatno će 'znatno naštetiti' Putinovoj vladi i ruskim ratnim naporima u Ukrajini, pišu analitičari ISW-a.

'Pobuna je razotkrila slabost ruskih sigurnosnih snaga i pokazala Putinovu nesposobnost da pravodobno upotrijebi svoje snage za odbijanje unutarnje prijetnje i dodatno je narušila njegov monopol', poručuju.

Autori su također primijetili da su Wagnerove borce, u nekim slučajevima, toplo pozdravili stanovnici Rostova na Donu.

Iz ISW-a primjećuju da je Kremlju bilo teško sastaviti koherentan odgovor na Wagnerovu pobunu. Ruske vlasti su mobilizirale rusku nacionalnu policiju, no ISW nije primijetio nikakva izvješća ili snimke koje sugeriraju da su se jedinice Rosgvardije u bilo kojem trenutku sukobile s Wagnerom. Primjetno je da se Rosgvardija nije angažirala iako je Wagner zauzeo kritična vojna sredstva u Rostovu na Donu i uništio ruske vojne zrakoplove.

Unutarnji sigurnosni organi Kremlja nisu uspjeli odgovoriti na nezavisne vojne snage koje su zauzele sjedište južne vojne oblasti i napredovale prema Moskvi, a Wagner bi vjerojatno mogao doći do predgrađa Moskve da im je Prigožin to naredio, stoji u analizi ISW-a.

  • +10
Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY

Napominju i da je uloga bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u zaustavljanju vojnog apredovanja Wagnera prema Moskvi ponižavajuća za Putina te da je Lukašenku to vjerojatno osiguralo neke druge koristi.

Njegovi pregovori s Prigožinom vjerojatno znače da on ima neki utjecaj na njega koji bi mogao iskoristiti za deeskalaciju situacije. Lukašenko bi to mogao iskoristiti kako bi unaprijedio svoje ciljeve, kao što je sprječavanje Putina da upotrijebi bjeloruske snage u Ukrajini.