DVA DANA nakon velikog požara

Inspekcije češljaju dom za starije u Andraševcu, 13 štićenika još je tamo

13.01.2020 u 14:20

Bionic
Reading

Inspekcije Ministarstva demografije i socijalne politike, Sanitarne inspekcije i Državnog inspektorata od ponedjeljka ujutro su u domu za starije i nemoćne osobe Zelena oaza u Andraševcu, u kojem je u velikom požaru smrtno stradalo šestero korisnika. Izvidima će se utvrditi je li bilo nepravilnosti u radu

'Trebamo pričekati da inspekcija napravi svoj posao pa ćemo na kraju dana znati kakva je situacija. Zasad je tu sve mirno, korisnici su zbrinuti, sve je u redu, pa ćemo vidjeti rezultate', rekla je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Donja Stubica Stanislava Erdelja za DNEVNIK.hr.

Dodala je da će se nakon utvrđivanja točnog broja ugovora koje je vlasnica sklopila i legalnosti rada doma odlučivati o premještanju 13 štićenika, koji su još uvijek u domu, u druge domove.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je MUP-ova inspekcija zaštite od požara, vatrogastva i civilne zaštite Dom za starije posjetila kad se tražilo proširenje djelatnosti na dodatne objekte te smatra kako je to bilo 2012. godine.

'... Protupožarni inspektori izlaze na teren kad se neki objekt gradi ili stavlja u funkciju da bi ocijenili u kojoj mjeri on zadovoljava standarde protupožarne zaštite. Cijeli kompleks pitanja kojih nije malo sada je predmet kriminalističkog istraživanja, vidjet ćemo kakvi će biti zaključci i epilog', rekao je te dodao da se takve stvari u Hrvatskoj ne bi smjele događati.

Uzrok požara u kojem je smrtno stradalo šestero štićenika doma još uvijek nije poznat. Djelatnice u domu tvrde da poginuli nisu bili ostavljeni bez nadzora, a vlasnici, ako joj se dokaže krivnja za smrt štićenika, prijeti do 15 godina zatvora.

  • +6
Požar u Andraševcu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX