kbc split

Inspekcija utvrdila propuste u liječenju Ivice Adžaipa

11.12.2018 u 15:06

Bionic
Reading

Stručno povjerenstvo KBC-a Split utvrdilo je da su učinjeni propusti u liječenju bolesnika Ivice Adžaipa koji je umro nakon što je njegova supruga, po vlastitim tvrdnjama, radi žurnog obavljanja pretraga i operativnog zahvata poznatom splitskom kardiokirurgu dala mito od tri tisuće eura

'Temeljem dostupne medicinske dokumentacije i izjava liječnika koji su sudjelovali u liječenju bolesnika I. A., Stručno povjerenstvo je mišljenja kako su učinjeni propusti u liječenju bolesnika, uz napomenu da se radilo o rijetkom kliničkom entitetu te učinjeni protokol dijagnostike i liječenja treba gledati kroz tu prizmu', stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva u kojemu se navode samo inicijali umrlog bolesnika.

U istrazi liječenja tog bolesnika obavljeni su zdravstveno-inspekcijski nadzori u KBC-u Split, ordinaciji izabranog liječnika te Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Zdravstvena inspekcija će u skladu s ovlastima, a sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, predmet proslijediti na daljnje postupanje Državnom odvjetništvu, navodi se u priopćenju.

Unatoč operaciji pacijent umro

Istraga je pokrenuta nakon nakon što je Ljubica Adžaip, udovica umrlog Ivice Adžaipa, cijelu priču ispričala u emisiji Nove TV 'Provjereno'.

Krajem studenoga Ministarstvo zdravstva poslalo je inspekciju u splitski KBC da pregleda dokumentaciju vezano uz slučaj kardiokirurga protiv kojega je i Uskok pokrenuo istragu zbog sumnje da je za žurne pretrage i operativni zahvat životno ugroženoga pacijenta od njegove supruge primio tri tisuće eura mita, no unatoč operaciji pacijent je umro.

Nakon što je Uskok pokrenuo istragu protiv njega, on je dao iskaz u splitskoj policiji te je pušten da se brani slobode.

Uskok je krajem studenoga izvijestio da je pokrenuo istragu protiv liječnika zbog sumnje da je kao voditelj Odjela za kardiologiju KBC-a pacijentu koji je 22. listopada zaprimljen na liječenje, 8. studenoga priopćio da je u teškom i kritičnom zdravstvenom stanju, te da zbog utvrđene dijagnoze tijekom operacije može umrijeti. Potom mu je rekao da će mu naknadno javiti termin operacije, iako je znao da je pacijentu potreban žurni operativni zahvat.

No, kada je 12. studenoga od supruge pacijenta, koja je osumnjičena za davanje mita, primio 1.000 eura radi žurnog obavljanja potrebnih pretraga i operativnog zahvata, novac je zadržao za sebe te zauzvrat odmah sutradan naložio da se pacijentu obavi pretraga, a potom ga je i operirao. Nakon toga je 16. studenoga od spomenute žene primio i dodatni iznos od 2.000 eura, navode u Uskoku.